in

Így neveld a gyermeked!

111003nora

111003noraHa kismama vagy (vagy voltál) biztos sokan adnak neked jótanácsokat. Kérve és kéretlenül is. Sőt, sokan megörvendeztetnek a szüléstörténeteikkel is. Mindezt persze jó szándékkal. Nincs is ezzel semmi baj, amíg a helyén tudjuk ezeket kezelni. De eljön egy pillanat, amikor valahogy önálló életre kelnek ezek a tanácsok és történetek és nagyon-nagyon mélyen érezzük magunkat a súlyuk alatt.

Életünk legfontosabb feladatára az intézményes oktatás a legkevésbé sem készít fel. Bízom benne, hogy ez előbb-utóbb változni fog, legalább az alapokat el fogják sajátítani a fiatalok. Nagyon fontos lenne véleményem szerint, hogy bizonyos ismereteket megtanuljanak majd az iskolapadban, például hogyan kell helyesen megfogni egy újszülöttet, hogyan kell tisztába tenni egy babát és hogyan kell újraéleszteni, ha baj van. Szóval hasznos lenne, úgy vélem.

Ennek ellenére nagyon sok (jó) könyv van a piacon, amelyekből tanulhatunk. A régi idők nagy slágere volt és bizonyos szintig még ma is az a Spock féle „gyermeknevelési biblia”. Még a mi szüleink is ebből „tanultak”. A mai kor egyik nagy slágere a Suttogó sorozat. Jó szívvel ajánlom minden kezdő és gyakorló szülőnek (apának és anyának) egyaránt, mert nagyon jó a stílusa és a hozzáállása a gyermekneveléshez. Aki olvasta biztos egyetért velem abban, hogy a szerző nagyon következetes, és ezt a józan következetességet hangsúlyozza minden oldalon. Egy példa erre: „Kezdd úgy, ahogy folytatni akarod” Vagyis törekedjünk arra, hogy gyermekeinknél következetesen jó szokásokat alakítsunk ki, így megelőzhetjük a nagyobb bajokat, de ha már elrontottunk valamit, akkor sincs még késő, van erre is megoldás. Ezt a könyvet tényleg nagyon ajánlom mindenkinek.

Egy másik téma, ami minden kismamát foglalkoztat az maga a szülés. Hogyan is zajlik, mi történik, stb. Életünk legfontosabb eseménye ez, ezért érthető, hogy nagyon is számít, milyen emlékeket őrzünk meg róla. Ezért ajánlom minden szülés előtt álló nőnek Marie F. Mongan, Szülés, ahol én irányítok című könyvét. A szerző teljesen új, illetve ősi módon közelít a szüléshez. Egy régi-új módszert, a hipno-szülést lehet elsajátítani a könyv által, amely segítségével lerövidülhet a vajúdás és örömtelibb, kevésbé fájdalmas lehet a szülés. Rendkívül józan és logikus, hasznos könyv, amely a szerző saját tapasztalatain alapul. Nagyon hasznos relaxációs technikákat lehet elsajátítani, melyeket hasznosíthatunk a vajúdás során. Szerintem minden szülés előtt álló nőnek el kellene olvasnia ezt a könyvet!

Azért is ajánlom ezeket a műveket mindenkinek, mert racionálisan, józanul és logikusan közelítenek a szülés és gyermeknevelés témájához. Nem ömlengik túl a dolgot, nem dimenzionálják túl, hanem a helyén kezelik ezt a fontos küldetésünket. Bízom benne, hogy haszonnal fogjátok forgatni ezeket a könyveket.

Ha nincs időd olvasni, de a gyerekeid már egy kicsit a fejedre nőttek, akkor próbáld megnézni a Szuperdada sorozatot (jelenleg a Life Network csatornán fut). Hasznos és jó példákat láthatunk arra, hogy hogyan lehet fegyelmezni és jó útra téríteni a legádázabb és legelvetemültebb utódokat is.

Ja, és még csak annyit, hogy kezeljük mindig fenntartással és helyükön a jótanácsokat és próbáljunk meg az ösztöneinkre hallgatni. És kérjünk segítséget, mert nem vagyunk szuper nők, hanem emberek, esendőek és sérülékenyek, így nem szégyen, ha néha mások segítségére szorulunk. De a fent említett könyvek ismeretében azért magabiztosabban nézhetünk szembe életünk legnagyobb kihívásával, a gyermekvállalással.

Legközelebb arra az örök kérdésre keressük a választ, hogy van-e, és ha igen, akkor mennyi az „ideális” korkülönbség a testvérek között.

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

111003papanek

Korrupció a Balkán határán

111004terhes

Elmerült a természetben