in

Szentandráson minden rendben

111011bszta

111011bsztaÚgy tűnik, Szentandráson minden rendben van, amit az is jelez, hogy a lakossági fórumokra egyre kevesebben mennek el. Minden csoda három napig tart. A választások után felfokozott hangulat lecsillapodott, senkit nem vontak felelősségre, ahogy azt annak idején valószínűsítették.

A 800 milliós költségvetéssel számoló Sinka Imre mintegy 70 milliónyi tervezett hiánnyal számol. Az Önkormányzat működése át lett szervezve. Aprólékosan átnézték, hogy hol lehet megtakarításokat eszközölni, és úgy sikerült a költségeket csökkenteni, hogy az egyetlen munkahely feláldozásába sem került.

Az önkormányzati rendszer közelgő átszervezése veszélyezteti azt, hogy az iskolát megtartsák, mondta Sinka Imre. Ezt úgy próbálják áthidalni, hogy mielőtt a törvények hatályba lépnek, átadják új fenntartónak, a katolikus egyháznak, ami nem mai történet, mert a kettővel korábbi polgármester, Sinka József, idejében egész közeli álláspontokat sikerült már elfoglalni ezügyben, de aztán négy évig nem történt semmi. Ezt a befagyott állapotot olvasztotta ki a mostani képviselőtestület, és remélik, hogy ámen kerül a végére mielőtt késő lesz. Az iskolánál maradva a Polgármester elmondta, hogy az idén a tankönyveket az Önkormányzat állta. Ez 1,7 millió forintjukba került, ami nem kis erőfeszítést kívánt, de megpróbálják a jövőben is így segíteni a családokat az iskolakezdésben.

 

A lokálpatrióta testület próbál minden pénzt a településen tartani, a munkákhoz helyi vállalkozókat alkalmazni, hiszen ide fizetik az adójukat, de helybéli lett az önkormányzat jogásza is.

Az M44-es szentandrási lehajtóját ismét sikerült felrajzoltatni a térképre, ami még nem jelent semmit, de reménykedésre adhat okot.

Az új közmunkaprogram keretén belül 80 közmunkást fognak tudni foglalkoztatni. A fizetésük 56 ezer bruttó, 47 nettó lesz, ami Sinka Imre szavaival élve a hideg vízre sem elég, de mégsem segély, ill. az első állomása lehet az emberek munkához való visszatalálásának.

Kishegyessel ismét helyreállt a viszony, olyannyira, hogy szinte hetente van mozgás a két település között. Örömre ad okot, hogy egyelőre 60 kishegyesi 2012. március 15-én Békésszentandráson szeretné letenni az állampolgári esküt, aminek a szentandrásiak szeretnék megadni a módját.

Sokakat foglalkoztat a Gulyagyep szélén, a Mázsaház mögötti területen épülő új húsfeldolgozó üzem. Gyekiczki János, a beruházás tulajdonosa igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy az üzem nem fog észrevehető változást okozni a falu életében, hacsak annyiban nem, hogy a munkahelyeket helybéliekkel szeretné feltölteni. Ő is a falu másik részén szerette volna felépíteni, de akkor a kinézett területen való létesítést valamilyen lobbi megakadályozta.

Vélemény, hozzászólás?

111010nora

Egy, kettő, három…?

111011schirilla

Schirilla, a showfutó