in

„Száz út vár ránk…”

111026vajda

111026vajdaA Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja tizedik alkalommal szervezte meg a 2011/2012. tanévben végző általános és középfokú intézmények tanulói, a pályakezdő és a pályakorrekciót tervező felnőtt álláskeresők részére a  „Száz út vár ránk…” elnevezésű pályaválasztási vásárt. A rendezvény fő célja  információt nyújtani a pályaválasztáshoz, a pályamódosításhoz. A két napos programon közép- és felsőfokú iskolák standjai sokasága, szakmai bemutatók, fórumok ajánlották segítségüket a továbbtanulás helyének kiválasztásához.

Ezen a vásáron bemutatkozott a Vajda Péter Intézmény is. Négy standon fogadták a számos érdeklődőt.  Az Intézmény Gimnáziuma emelt szintű: angol, német, matematika, biológia , valamint a nyolc évfolyamos osztályairól adott tájékoztatást. Kiemelték a testvériskolai kapcsolatokban rejlő nyelvtanulási lehetőségeket.

A Szakképző Iskola  hét szakközépiskolai és további hét szakiskolai szakmacsoport szakképzési kínálatát mutatta be az igen szűknek bizonyult helyen ./Jóval nagyobb területet is  be tudott volna könnyedén tölteni/. Az iskola képviselői és a  szakmai bemutatót tartó informatikus,bútorasztalos, pincér,szakács,fodrász tanulók szóban is tájékoztatták a vásárra érkezőket. A hangsúlyt arra helyezték, hogy mit tanulhatnak meg az odajáró diákok, mennyire lesznek felkészültek az iskola bármely képzésének elvégzésével. Az iskolában tizenhat szakma megszerzésére adottak a jól megfelelő körülmények: felkészült oktatók, korszerű szakmai tudást szolgáló technikai, tárgyi feltételek. Felhívták a figyelmet a 2012-2013. tanévben induló új szakközépiskolai képzésre, a környezetvédelem- vízgazdálkodás szakmacsoportra. Ez a képzés a szarvasi Főiskolával együttműködve indul, pontosan a meglévő helyi környezeti, tárgyi,és személyi feltételekre építve.

A Vajda Péter Intézmény 7-8. osztályos általános iskolás, pályaválasztás előtt álló tanulói örömmel fogadták azt a lehetőséget, hogy Békéscsabára utazhattak, akár a szüleikkel együtt. A pályaválasztási vásár megtekintését Szarvas Város Önkormányzata TÁMOP 3.3.2-08/2-2008-0045 jelű, „Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban” című projekt támogatta a rendezvényen való részvételt. A projekt elősegíti, hogy mindenki megtalálhassa azt az iskolát, szakmát, ami számára a leginkább megfelelőbb. A diákok láthatták, hogy a pályaválasztás komoly dolog. Korai döntést megfontoltan kell meghozni, ezért kell minél előbb tájékozódni, megismerni a képzési lehetőségeket, szakmákat, azokat oktató középiskolákat. A pályaorientációs programként szervezett utazás kiegészítette a projekt többi kiscsoportos felkészítő foglalkozásait, amelyek szintén a továbbtanulás sikerét szolgálják.

A nézelődésen túl számos szakmához kapcsolódó tevékenységet akár ki is lehetett próbálni. Azok részére, akik még nagyon tanácstalanok, ezek a lehetőségek hozták igazán testközelbe a reprezentált szakmákat. Számukra az intézményünk pályaorientációs tesztek kitöltésével  nyújtott segítséget, főként az irányultság meghatározásában. Nagyon sok prospektust, szórólapot, plakátot gyűjtöttek be diákjaink, így otthon tovább lehet majd folytatni a továbbtanulás lehetőségeiben való elmélyülést. Iskolánk több oldalas kiadványát is  tanulmányozhatják. Számos esetben nagyon nehéz a döntés, hiszen az érdeklődés, a képességek, készségek, tanulmányi eredmény mellett sajátos, egyéni, egyedi tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen személyre szabott döntést kell hozni.

Többen megszívlelendőnek tartották a megnyitóban elhangzott gondolatokat: Érdemesebb egy jó szakmát kitanulni, mint egy „gyenge” diplomát szerezni. A jó szakmai alapokra lehet tovább még felsőfokú képzést ráépíteni.

A célok megvalósításához a tanulás a legfontosabb, hiszen a középiskolákba való bejutáshoz általában az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe.

Bakulya Anna
Gyak.okt. vez.a

Vélemény, hozzászólás?

111025evang

Őszi játszóház a Napfényben

111026varnagyek

Kávéházi vidámságok