in

Nincs cigányprobléma

111107roma

111107romaA címben szereplő mondat Babák Mihály polgármester szájából hangzott el pénteken a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Roma Kutatóközpontja által rendezett “Az óvoda és az iskola szerepe a társadalmi felzárkóztatásban – Cigányság és az intézményes oktató-nevelő munkakonferencia” megnyitóján. Az előadások előtt az egyetem egyik hallgatója cigány dalokat, egy korábbi diákja pedig cigány táncot adott elő.

Dr. Lipcsei Imre, a kar dékánja, köszöntötte a résztvevőket és megköszönte a vendégeknek, többek között Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, ill. közvetlen munkatársának, Csorba Zoltánnak, aki a roma konferenciák és a cigánykérdés mozgatórugója, hogy megtisztelték a konferenciát jelenlétükkel, előadásukkal. Dr. Lipcsei Imre elmondta, hogy az országban először itt, 2004-ben indítottak romológia szakot, és nagy eredmény volt, hogy akkor egy diák jelentkezett rá, így be tudták azt indítani. Az azóta eltelt évek során 8-10 hallgatója van a szaknak és ugyanennyi levelezőse is. Ennyi idő alatt jelentős know-how halmozódott fel az iskola falain belül, de a dékán hangjából némi sértődöttség csendült ki, hogy senki sem kíváncsi erre. Ahogy dr. Lipcsei Imre mondta, nem  budai villák falai közül kell a cigánykérdést megoldani, ráadásul nem olyanoknak, akik csak fényképen láttak cigányt, hanem olyan tapasztalatokra alapozva, amiket pl. a szarvasi központ munkatársai szereztek a “terepen”.

Magyarországon nem cigányprobléma van, hanem leszakadó rétegek vannak, hangzott el a címben kiragadott kifejezés Babák Mihály szájából, ami valószínűleg az alkalomra való tekintettel igen udvarias gesztus volt tőle, azonban nem Babák Mihály lett volna, ha a beszédének további részében nem bújtatja el valódi véleményét, amit a szarvasi cigányság első sorban ülő képviselőinek címzett. A probléma attól még probléma marad, hogy megpróbáljuk nem észrevenni. Így volt ez a jelenlegi válsággal is, mikor a baljós előjeleket figyelmen kívül hagyták a világ vezetői, hogy majd megoldódik magától. Ha a világ egészét tekintve kicsiben is – a mi szempontunkból már nem annyira kicsiben – de ugyanez a helyzet a cigánysággal is, jelentette ki polgármesterünk. “Egy társadalmi réteg nem lehet eltartott, dolgozniuk és tanulniuk kell, hogy ne alamizsnából kelljen megélniük… nem mindegy, hogy a gyerekek milyen szabályokat tanulnak” mondta városunk első embere, utalt a legutóbbi testületi ülésen az orvosi ügyelettel kapcsolatban elhangzottakra.

A konferencia polgármesterünktől mentes részében szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők a roma gyerekek komplex fejlesztéséről Tiszavasváriból Kerekesné Lévai Erika igazgató-helyettes, a roma képzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről Szarvason dr. Lipcsei Imre, a lemorzsolódásmentes iskoláról Bíró Gyula, a SZIE Gyakorló Általános Iskola és Óvoda frissen kinevezett igazgatója, ill. “A jövő velünk van?” címmel Csorba Zoltán adjunktus előadásában.

Vélemény, hozzászólás?

111105csaorna

Átadták a láthatatlant

111107old

Egy férfi illata