in

A közmunkaprogram új arca

111115munka

111115munkaOlyan embereknek találták ki a közmunkaprogramot, akik az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni, mondta a startmunka mintaprogram második fejezetének elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Erdőss Norbert kormánymegbízott tegnap, a Békés megyei Kormányhivatal szarvasi kirendeltségén. Az eseményt szokatlanul nagy sajtóérdeklődés kísérte. Maga a téma is érdeklődésre tart számot, hiszen ez egy olyan program, ami a munkaerőpiacot is átrendezheti, a feketén történő foglalkoztatást kifehérítheti, ami által az állam által beszedett járulékok mértéke megnőhet. Aki nem fogadja el a felkínált munkát, kikerül a támogatás rendszeréből.

A szarvasi kistérség Erdőss Norbert döntése értelmében került be a mintaprogramba. Ahogy a nevében benne van, mintáról van szó, aminek a tapasztalatait felhasználva alakíthatják majd ki a végleges rendszert. A program országos szinten 13 megyében 24 helyen indult el. Az első etap október végén startolt, amibe azok kerülhettek bele, akik a meghatározott paraméterek mindegyikének mindenben megfeleltek. Kistérségünkben 662 fő részére biztosítanak munkát 172 millió forint támogatási összegből, amiből Szarvas 371 (91817 ezer), Békésszentandrás 60 (19020 ezer), Csabacsűd 5 fővel (1418 ezer) részesül. A december 31-ig finanszírozott program keretében napi 8 órában történik a foglalkoztatás, ami meglehetősen változatos képet mutat és aminek a tengelyét elsősorban mezőgazdasági tevékenységek adják. A résztvevők részt vesznek önkormányzati ingatlanok karbantartásában, kertészeti munkákban, aminek a termését a közétkeztetésben használják majd fel, de karbantartanak majd utakat, köztéri bútorokat is.

Ahogy azt Lovász György, a kirendeltség vezetője elmondta, ez egyfajta vissza a munkába program is, hiszen itt időre kell menni és 8 órát dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

111114kezi

Kasik és Zelei „tolta a szekeret”

111115vajda_1

A harmadik sikeres Leonardo pályázat résztvevői is hazaérkeztek