in

Hangoló

111121xmas

111121xmasAz ünnepek legszebb része a készülődés és a várakozás. Főleg gyerekként. Bár sok üzlet polcain már októberben megjelentek a csoki mikulások (meg sem várva a szokásos halottak napja utáni kezdést), most elérkezett az ideje a karácsonyra való hangolódásnak. És ha már családunk van, miért is ne csinálnánk együtt?

Minden évben elhatározom, hogy időben elkezdem a készülődést, nem sietek, nem kapkodok, mindent átgondolok és megtervezek, és persze mindig közbejön valami: sürgős munka, betegség, stb. De a szándékom idén is megvan, hátha most összejön. ☺

A készülődés egyik első lépése az adventi koszorú és az adventi kalendárium elkészítése. Sokan vásárolnak koszorút, vagy csokis naptárat, de könnyen készíthetünk mi is fillérekből. Használhatjuk a kertünkben található bogyókat és örökzöldeket, fenyőt, borostyánt, vagy akár fűszereket is: fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget. De nagyon olcsó és szép megoldás, ha a koszorúalapunkat betekerjük egy dekoratív szalaggal és arra tesszük a gyertyákat.

Egy nagyon mutatós és pénztárcakímélő adventi kalendárium a zokni-naptár. Vegyük elő a gyerekek kinőtt zoknijait, vagy járjuk körbe a turkálókat olcsó, de még jó állapotban lévő zoknikért, és egy mutatósabb madzagra, szalagra erősítsük őket csipesszel. Tegyünk rájuk számot és rejtsünk beléjük apró édességeket, mogyorót, pisztáciát, stb. Ez kicsit hajaz az angolszász országokban népszerű karácsonyi harisnyaaggatásra is. Színes papírokból készíthetünk kicsi tölcséreket, amelyeket rögzíthetünk egy szép zsinórra. Ugye mennyire egyszerű és nagyszerű? És akkor még nem is beszéltünk az évelő kalendáriumokról, a varrott, hímzett darabokról.

És ha már a karácsonyra készülünk, érdemes kéznél tartani egy noteszt, amibe lejegyezzük az ötleteinket. Nekem „a” noteszem hátsó lapja tölti be a karácsonyi ajándékötletek helyét, ide jegyzem egész évben az ötleteimet, szeretteim elhangzott kívánságait. Karácsony előtt csak előveszem és van miből válogatni, ajánlom ezt mindenkinek.

Fogadni mernék, hogy pár héten belül megjelenik a kérdés valami szavazós, betelefonálós műsorban, hogy „Ön kevesebb pénzből tud ajándékot venni idén, mint tavaly?” Sok ostoba műsorszerkesztő azt hiszi, hogy csak pénzen lehet örömet szerezni. Szerintem a kevesebb összeg nagyobb kreativitásra sarkall bennünket, függetlenül attól, hogy válság van-e vagy sem. Nem kell anyagilag belerokkanni az ünnepekbe, elég, ha van tartás és eltökéltség az emberben. Miért kéne a fogyasztói társadalom reklámokba bújtatott fogyasztás ösztönzésének bedőlnünk? Legyen ez a karácsony más, mint a többi.

A következő hetekben újabb takarékos és kreatív tippeket osztok meg veletek, és szeretném, ha ti is elmondanátok a saját ötleteiteket. Készüljünk együtt az ünnepekre, hogy minden flottul menjen, és valódi ünnep legyen az Ünnep.  

Van kedvetek hozzá? Vágjunk bele!

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

111121marton

Márton-napi elfoglaltságok

111121szlovak

Mit tehet egy gyerek az egészségéért?