in

Mit tehet egy gyerek az egészségéért?

111121szlovak

111121szlovakHagyományainknak megfelelően az idei tanévben is sor került az „Egészség hete” elnevezésű programsorozatra iskolánkban. Tapasztalataink szerint sokszor találkoznak a gyerekek az egészséges életmód fontosságára felhívó reklámokkal, plakátokkal. Tudatosan mégis kevesen alkalmazzák ezeket az intelmeket. Ezért tartjuk szükségesnek, hogy a gyakorlatban, testközelből is megismerkedjenek azokkal a lehetőségekkel, melyekkel nap mint nap maguk is alakíthatják szervezetük megfelelő egészséges fejlődését, táplálását.

Az egyik legnépszerűbb esemény a reggeli torna volt. Több mint kétszáz gyerek mozdult egyszerre egy-egy társuk hívó szavára, példájára. Öröm volt nézni a gyerekek önfeledt, mosolygós arcát. A gyakorlatsorok könnyen elsajátíthatók, s így otthon is minden reggel alkalmazhatók. Másnap boldogan újságolták tanulóink: „Megmozgattam anyut és aput is reggel!”

A testmozgás után következett a higiéniai „kiképzés”, amelyhez szakértőt hívtunk segítségül. Iskolánk védőnője, Sárközi Renáta a kicsik számára is élvezetes, vidám, interaktív előadással készült a fogápolásról. Óriási élményt jelentett tanulóinknak, hogy egy hatalmas műfogsoron sajátíthatták el a fogmosás helyes technikáját. A jutalom ezúttal nem csokoládé, hanem a védő néni által készített ajándék volt.

Az egészség megőrzésének egyik leghatékonyabb módja a helyes táplálkozás kialakítása. Otthon, a gyerekek által is könnyen elkészíthető zöldség-és gyümölcssaláta összeállítására invitáltuk meg őket. Az étel egyszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tanulóink teljesen önállóan pucoltak, szeleteltek, vágtak és aprítottak. A végeredmény is önmagáért beszélt: az osztályokba juttatott kóstolók pillanatok alatt elfogytak.

A kis szakácsok salátakészítés közben megtapasztalhatták, hogyan s milyen mennyiségben termelődik a hulladék. Az „Egészség hetén” figyelmet szenteltünk az így keletkezett melléktermékek feldolgozási módjaira is, kapcsolódva ezzel a természetvédelemhez. A gyerekekben tudatosítottuk: ez is hozzátartozik saját egészségük védelméhez. Az iskolai DÖK- faliújságon több napon keresztül olvashattak az érdeklődők ehhez a témához kapcsolódó tanulmányokat. Megszerzett ismereteiket egy totó kitöltésével mérhették fel, a legügyesebbek jutalomban részesültek.

Tehetséges rajzolóink is lehetőséget kaptak a programokon bemutatkozni: a héten tanultakat felhasználva színes, egyedi képregényeket állítottak össze. A megadott téma: „Hogyan lesz egészséges egy napom?”  Fantáziadús, ötletes kivitelezésű rajzok születtek, melyeknek készítői szintén díjakat vehettek át.

A hét gyorsan eltelt. A résztvevők sokasága, a pályamunkák magas száma bizonyította, hogy a gyerekeket érdekli saját egészségük, és akarnak is tenni érte!

Szlovák Általános Iskola alsós munkaközössége

Vélemény, hozzászólás?

111121xmas

Hangoló

111122forgalom

Változás a Vajda-Vasút sarkon