in

Mitől „zöld” egy TESCO?

111126tesco

111126tescoEgy pályázaton  nyertük a kirándulást a dunakeszi “zöld TESCO”-ba. A megyéből a mi iskolánk, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai vehettek részt a látogatáson.

Mit is láttunk itt? Tulajdonképpen egy rendhagyó környezetvédelmi órára hívtak meg minket, hogy bemutassák nekünk mitől „zöld TESCO” ez a bevásárlóközpont.    

A TESCO több szempontból is energiatakarékos. A lapostető vastag védőréteggel van szigetelve. A tetőn érdekes egyedi megoldású ablakok vannak, sőt az épület oldaláról is beszűrődik a fény. Mesterséges megvilágításra csak sötétben van szükség. A hűtőrendszerben a hűtőpultok által termelt meleget felfogják és egy hőcserélőn keresztül áramoltatva levegőt melegítenek vele. A hűtőpultok tetején tető védi a hideg kiáramlását. A világítás a hűtőkben LED lámpákkal történik.

A fűtésrendszert segítik a napelemek, melyek energiát termelnek és a napkollektorok, melyek a melegvízellátást biztosítják. Mindezt bemutatták nekünk, mindenhol végigvezettek és elmagyarázták  a rendszer működését.

Szelektív hulladékgyűjtés van helyben, sőt átveszik a PET palackot, alumíniumdobozokat is. Ott helyben préselik össze a hulladékot (ez minden TESCO-ban így van).

Ezután a vásárlótérben folytattuk a tanórát. A különböző műanyag-csomagolásokkal és a jelzésekkel ismerkedtünk. Megtudtuk mennyi mindent gyártanak Kínában műanyagból és milyen sok energiát és pénzt takarítunk meg, ha kosárral vagy textiltáskával megyünk vásárolni.

Kedvesen megvendégeltek minket. Végül egy vetélkedőn adtunk számot az ott tanultakból. Mindenki nyertes lett, hiszen ismeretekkel és ajándékokkal felpakolva jöttünk el.

Vélemény, hozzászólás?

111125sakk

A táblák királynője túl a tízezrediken

111126buli

Ünnepelünk?