in

Költségcsökkentés napelemmel

120102napelem

120102napelemKevésbé látványos, de annál hasznosabb beruházással bővült a Vajda Péter Művelődési Központ épülete. A tetőn napelemek állnak hosszú tömött sorokban. Az EU-s és magyar pénzből elvégzett beruházás során Magyarországon összeszerelt napelemek kerültek felszerelésre hazai kivitelezővel, amik a jó alföldi napfényből fognak megtakarítani forintokat a külföldi tulajdonosú E.ON árbevételének rovására. A beruházással a ház villamosenergia szükségletének majd a felét tudják megtermelni, így a megtérülési ideje kb. 20 év lesz, de tekintettel arra, hogy nekünk csak az összeg 15%-át kellett állni, szempontunkból ez az idő 3 évre csökken. A kivitelező 25 év garanciát adott az eszközökre, de Bakos György, a kivitelező képviselője szerint 40-45 évet is kibírhatnak a panelek.

A 183 darab, egyenként 250 wattos panel 56 milliós összköltségvetésű projekt keretében került fel a tetőre, amiből 47,5 milliót pályázati forrásokból fedeztek. A decembert 14-én befejeződött beruházásnak párja is van, ugyanis pontosan ugyanilyen paraméterekkel másik négy szarvasi közintézmény tetején is megjelentek a napelemek.

Hodálik Pál alpolgármester várja a következő lehetőséget, amikor reményei szerint megnyílna a lehetőség a város legnagyobb energizabálójának, a gyógyfürdőnek a kizöldítésére, aminek az áramszámlája tízszer akkora, mint a Vajda Péter Művelődési Központé. Alpolgármesterünk a saját véleménye szerint is telhetetlen, ugyanis szerette volna, ha pozitív energiamérleggel tudnák zárni az évet a közintézmények, azaz eladásra is tudnának energiát termelni, de az a pályázat szempontjából büntetendő. A naposabb időkben termel többletenergiát nem tárolják el, hanem visszatáplálják az áramszolgáltató rendszerébe, amit az köteles megvásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

120103becsi

A muzsika hangjai

120103tuzolto

Tűzoltóságunk volt, van. Lesz?