in

Mindenki egy székkel arrébb ül

120118iskola

120118iskolaSzarvason már van annak hagyománya, hogy együtt tud gondolkodni a város  képviselő testülete és az egyházkerületi közgyűlés, mondta Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, a szombati rendkívüli testületi ülésen, amin végre eldőlt, hogy az Újtemplomi Evangélikus Egyházközség közgyűlése többedik nekifutásra, de elfogadja az ingatlancsere feltételeit. A “mindenki egy székkel arrébb ül” fedőnevű első nagy szarvasi ingatlancsere így lesz teljes. A városnak 2013. június 30-ra tulajdonjogilag is át kell adni a Székely épületét az egyháznak, amit az újtemplomiak kapnak tulajdonba, és amit a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola felső tagozata vesz birtokba. Innen a szakképzés a Vajda Péter Gimnázium épületébe költözik, a gimi pedig a közelmúltban felújított Fő téri Általános Iskolát kapja meg, ami már evangélikus gimnáziumként működik majd tovább. Ezzel Szarvason kiépülhet a teljes evangélikus iskolarendszer az óvodától az érettségiig. A Fő térisek visszaköltöznek a Petőfi iskolába, amit fel fog újítani a város abból a 600 millióból, amit a Székely épületéért kapott.

A bonyodalmak ott kezdődtek, hogy a Petőfi 22%-a az Újtemplomi Evangélikus Egyházközség tulajdonában volt, amiért cserébe felajánlották nekik a vásártéri óvoda épületét. A vita itt, a sor végén volt, de a közgyűlés végül 30:14 arányban támogatta az ingatlancserét, elfogadják a feltételeket és lemondanak a 22%-ról. Marad a két független gyülekezet, de az oktatási hálózat összekapcsolódik az országos evangélikus egyház fenntartása alatt.

Gáncs Péter szeretné, ha a vásártéri óvodát felújítva kapnák meg, amire Babák Mihálynak az az elképzelése, hogy EU-s pályázat önerejét a város állja majd, de erről csak a Képviselőtestület dönthet. Polgármesterünk nem szereti a félmegoldásokat, nem csak nyílászáró cserében gondolkodik, hanem emeletráhúzásban, tornateremben. Huszadik századi körülményeket akar teremteni, mondta, hiszen oda is szarvasi gyerekek járnak. Elképzelése szerint a Petőfit is felújítják úgy, hogy illjen a templom mellé. Így lesz kerek a nagy szarvasi ingatlancsere-ügylet és az iskolakérdés egyszerre.

Vélemény, hozzászólás?

120117loos

Ünnep a szürke hétköznapokban

120119pmh

2012 első olvasatban