in

A magasabb szintnek is megfeleltek

120124kezi

Fél éves mérlegen a Szarvasi NKK NB II-es kézilabda-csapata

Hosszú-hosszú böjt után, ősztől újból NB II-es női kézilabda-mérkőzéseket láthattak idehaza a sportág helyi hívei. A Szarvasi NKK a legutóbbi megyei pontvadászat második helyezettjeként azok után nyert jogot a magasabb osztályú szereplésre, hogy a bajnok csabai együttes nem vállalta az indulást. A megnövekedett költségek végett a klub háza táján is sokáig bizonytalanság uralkodott. Végül azonban Besenczy Zoltán alpolgármester hathatós segítségével a lányok belevághattak a „kalandba”, fél évvel később pedig az is beigazolódott, hogy szakmailag nem volt rossz döntés a váltás.

120124kezi

– Félidőben a 12 csapatos bajnokság 9. helyén áll a csapat, 9 megszerzett ponttal. Ez jó, vagy lehetne jobb is? – kérdeztük Száva Flórián szakvezetőt, aki Almási Lászlóval együtt készítette fel és irányította a hölgykoszorút.
– A bajnokság kezdete előtt úgy gondoltam, hogy tíz-tizenkét pont begyűjtése reális cél lehet. Ettől ugyan valamelyest elmaradtunk, még sem lehetek elégedetlen, mert újoncok vagyunk, és nagyon sok játékosunk nem játszott korábban a megyei szintnél magasabb osztályban. Rutintalanságunk mellett a második forduló után minket sújtó sérüléshullám is hozzájárult az elmaradáshoz. Az ősszel megszerezhető, ám elhullajtott pontokkal az élmezőnyből várhatnánk a folytatást.

– Meglehetősen kétarcú volt a csapat: itthon nagyszerű meccseket vívott, vendégségben ugyanakkor mintha kicserélték volna!
– Az elmaradásunk másik oka az idegenbeli gyengébb mérleg. Míg idehaza nálunk sokkal rutinosabb csapatokat tudtunk nagy gólkülönbséggel legyőzni, addig Szarvason kívül esetenként nálunk szerényebb képességű ellenfelekkel szemben is alulmaradtunk. Az okokat magam is keresem, ebben mindenesetre javulnunk kell a tavaszi idény során.

– Az elmúlt fél évnek bizonyára akadtak pozitív és negatív hozadékai. Melyek voltak ezek?
– Mindenképpen jóérzéssel töltött el a régen nem tapasztal csapategység, a lányok edzésmunkája, és az a számomra váratlan, de annál örömtelibb szeretet, ami a szurkolók részéről megnyilvánult irántunk a városban és a sportcsarnokban. Két éve, amikor a csapathoz kerültem, morálisan nem voltunk a topon, de a lányok megértették és elfogadták, hogy komoly eredményeket e nélkül nem lehet elérni. Az NB II-re kettős igazolással hozzánk kerülő orosházi lányok például annyira megszerették az itteni légkört, hogy maguk kérték klubjuktól a fél éves kölcsönadási idejük meghosszabbítását. Az eredményességhez persze megfelelő edzésmunka is kell, amire szintén nem lehet panaszom. Csak pozitívan tudok szólni a mellénk álló közönségről is: mérkőzésről-mérkőzésre egyre többen töltötték meg a csarnokot, és példátlan lelkesedéssel buzdították a lányokat. Rájuk tavasszal is nagy szükségünk lesz! Negatívum igazából csak a korábban már említett idegenbeli teljesítmény, valamint a Makótól elszenvedett hazai vereség, bár azon a mérkőzésen a küzdeni akarásunk miatt az egyik pontot mindenképpen megérdemeltük volna.

– Mire számíthatunk a február végén kezdődő új idényben?
– Az eredményességet illetően szeretnénk az eredeti célkitűzésünket teljesíteni, ami konkrétan az öt-nyolcadik helyek valamelyikét jelenti. Ez megfelelő felkészüléssel és az idegenbeli mérleg javításával reális elvárás.

– Mikor kezdik a felkészülést, felbukkannak-e új emberek a csapatban?
– Január 9-én láttunk munkához. Ez a hónap az erőgyűjtésről szól, februártól pedig sok edzőmérkőzést szeretnénk játszani a környező NB II-es együttesekkel. A keretben nem várható különösebb változás, bár egy gólerős átlövőre mindenképpen szükségünk van. Most dolgozunk azon, hogy mihamarabb velünk gyakorolhasson a kiszemelt játékos.

– A keret nagyobb hányada helyi nevelésű kézilabdás, éppen ezért nem elhanyagolható kérdés az utánpótlás helyzete. Hogyan állnak e tekintetben?
– Az NB II-ben már kötelező volt ifjúsági csapatot nevezni, melynek irányítását Hajdú Andrea és Almási László végzi. Örömteli az, hogy a közelmúltban Horti György bekapcsolódott a klubban folyó szakmai munkába, aki a legkisebbekkel foglalkozik. Az a célunk, hogy minél több fiatal csatlakozzon hozzánk és megszeresse a kézilabdát. Tervezzük szivacslabda edzések bevezetését is az óvodás korosztálynak, ami által a gyerekek már egészen kis korban elsajátíthatják a sportág alapjait. Az új társasági adótörvény révén távlatokban lehetőség nyílik komoly szintű utánpótlás műhely kialakítására. Ennek a létjogosultságát erősíti, hogy nincs másik NB-s labdás teremsportág a városban.  

Támogatók, szponzorok

Szarvas Város Önkormányzata, Gallicoop Zrt., Csati Plusz Kft., Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, Korona Étterem, Szeli Lajos, Köteles József, Csicsely Zoltán, Labo Phone Kft., Vajda Péter Intézmény.

Mérkőzések, gólok

Az őszi idény során 3 kapus és 15 mezőnyjátékos lépett pályára a szarvasi együttesben. A házi gólkirály Zelei Bernadett lett 102 találattal, ami 9,27-es meccsenkénti átlag. Íme a névsor a dobott gólok és a játszott mérkőzések (zárójelben) számával.

Kapusok: Juhos Eszter 0 (9), Kasik Gabriella 0 (8), Labát Petra 0 (10). Mezőnyjátékosok: Ambrus Tímea 0 (6), Ábrahám Andrea 7 (11), Csery Mónika 15 (8), Farkas Edit 4 (8), Farkas Kitty 9 (4), Fulajtár Mónika 3 (7), Hajdu Andrea 22 (11), Horváth Dorina 0 (5), Kovács Fanni 28 (11), Körmendi Anna 1 (8), Molnár Kinga 54 (11), Plentri Anna 0 (2), Precskó Eszter 5 (9), Rubinstein Lívia 9 (10), Zelei Bernadett 102 (11).

Vélemény, hozzászólás?

Tájékoztató a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről

120124gobelin

Kiállításon a Gobelin Hímző és Kézimunkaszakkör