in

Változások elé néz a HAKI

120201jeney

2012. január 25-ével, 22 év után mentették fel dr. Váradi Lászlót a HAKI főigazgatói teendői alól. Ahogy azt korábban már dr. Váradi László jelezte, októberében lejáró mandátuma után nem kíván újabb ciklusra pályázni. Ennek ellenére az intézet dolgozóinak többségét meglepetésként érte a hír, hogy január 20-án a felettes minisztériumból megérkezett a felmentését tartalmazó levél a közalkalmazottakra vonatkozó, törvényben garantált feltételek szerint, ami nyolc hónap felmentési időt és a szabadságot figyelembe véve esett erre az időpontra.

Az Halászati és Öntözési Kutatóintézet megbízott főigazgatói posztjára január 26-ával dr. Jeney Zsigmondot nevezte ki dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Dr. Jeney Zsigmond eddig a tudományos főigazgató-helyettes tisztét töltötte be, és párhuzamosan tölti be ezután is, amíg pályázati úton véglegesen betöltésre nem kerül a poszt. Dr. Jeney Zsigmond 35 éve dolgozik a HAKI-ban, de őt is meglepetésként érte a kinevezése, nem számított rá, hiszen az utódlással kapcsolatban semmilyen előkészítő munka nem volt folyamatban.

120201jeney

Az intézet egy évvel ezelőtt teljes és nagyon alapos minisztériumi szakmai átvilágításon esett át a többi 6 agrár kutatóintézethez hasonlóan, ami akkor megállapította, hogy “a HAKI egy vidéki kutatóállomásból” egy, a régió “meghatározó akvakultúra intézetévé” vált. Az alapvetően pozitív eredménnyel zárult vizsgálat amellett, hogy tett észrevételeket is, megállapította, hogy az intézet nem igényel szerkezeti-szervezeti átalakítást.

A kritikai észrevételek között volt az, hogy az intézet kísérleti halastavai leamortizálódtak, ill. az öntözéssel és rizstermesztéssel kapcsolatos kutatások nem részesülnek megfelelő figyelemben.

Az intézetben folyamatban van a soros kétéves, 2009-11-ig terjedő időtartamot átölelő pénzügyi ellenőrzés. Emellett közérdekű bejelentések alapján a Miniszter úr elrendelte a HAKI 206-2011. évre vonatkozó pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzését, amely kapcsolódik a megkezdett vizsgálathoz.

A HAKI körüli történéseknek azonban még koránt sincs vége. További kihívás az intézet számára, hogy egy kormányhatározat értelmében a Vidékfejlesztési Minisztérium március végéig racionalizálja a kutatóintézeti hálózatát, amiről egyelőre nem sok tény ismert.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/reklamures.

Vélemény, hozzászólás?

120201krizis

Pont krízis van

120201finn

Sisu = Joroinen+Szarvas