in

Akár nyerhetnénk is a méhnyakrák ellen

120324hpv

120324hpvMár negyedik éve teszi ingyenessé a szarvasi lányok számára a méhnyakrák elleni védőoltást Szarvas Város Önkormányzata. Ahogy azt Hodálik Pál alpolgármester elmondta, nem olcsó ez számukra, hiszen személyenként 90-100  ezer forint körül terheli meg a költségvetést, de szívesen költenek rá, szeretnék, ha az erre elkülönített összeg teljesen kimerülne.

Az idén 67 hetedikes lánydiák 18 szülője jött el, hogy meghallgassa a tájékoztatót, ami nem túl biztató. Az elmúlt három évben a lányok 60, 70 és 66 százaléka vette igénybe ezt a védőoltást. Hodálik Pál remélte, hogy az idén ismét növekedni fog ez az arány.

A szakma oldaláról eljött dr. Katona Piroska gyermekgyógyász, aki Gyomaendrődről érkezett. Sajnálatát fejezte ki, hogy városában nincs ilyen lehetőség, irigykedve tekint Szarvasra. A hazai színeket szokásosan dr. Kozma György szülész-nőgyógyász, gyermek-nőgyógyász képviselte, aki csatlakozott alpolgármesterünk abbéli óhajához, hogy az elkülönített pénz el lesz költve.

A szakmai tájékoztatók során a résztvevő szülők teljes képet kaptak arról, hogy a védőoltással mit nyerhetnek és mit veszíthetnek. Veszítenivalójuk nincs. Biztosították arról a szülőket, hogy ettől nem lesz rákos gyermekük, mert a vírus betegséget örökítő anyaga nincs benne, sőt ez a daganatos betegség azon kevesek közül való, aminek ismerik az okozóját, a humán papillomavírust (HPV vagy Human Papillomavirus) és szinte 100 százalékosan megelőzhető. A védőoltás 9-10 éves kortól adható, de ezt mindenképpen a nemi élet megkezdése előtt kell elvégezni. A nők 80%-a megfertőződik vele az élete folyamán, aminek következtében sajnos évente 450-en bele is halnak a betegségbe. A védőoltás egyébként a nemi élet megkezdése után is beadhata. Ennek feltétele egy negatív nőgyógyászati lelet.

Vélemény, hozzászólás?

120323hal

Víz, hal, ember

120324konyv

Bosszú melegen tálalva…