in

Fékdob vs. marimba

120328marimba

120328marimbaTömösközi László marimbaművész kedd esti ütőhangszeres önálló estjén megtelt a Tessedik Sámuel Múzeum díszterme. Az egyszerű zeneszeretőkön kívül számtalan zenész kolléga is eljött, de ott voltak a chovános marimbán és ütősökön tanuló diákok is.

Tömösközi László úgy gondolta, hogy olyan hangszereket is megmutat, amiket nem minden nap láthat a koncertlátogató. Az egzotikus zeneszerszámok, kínai, burmai és balinéz gongok között valóban volt olyan, amit egy koncertlátogató nem is, de egy autószerelő nap mint nap lát, egy autó fékdobja. Aki abban a hitben van, hogy az ütőhangszerek jól behatárolhatók, téved. Az előbb említett fékdobon kívül hangszerként funkcionál pl. egy vasárutelepen kereskedelmi forgalomban kapható fém cső is. Gondolom a beszerzése valahogy így megy, kérek egy C-re hangolt acélcsövet. Eladó: becsomagoljam vagy hazagurítja?

Megtudtuk, hogy mi a különbség a xilofon, a marimba és a vibrafon között. Az előbbi kettő hangolt falemezekből álló ütőhangszer, míg az utóbbi ugyanez, csak fém lemezekkel. Azt is megtudtuk, hogy mi a hasonlóság közöttük. Elképesztő hangokat lehet belőlük kicsalni. A chovános koncerteken sem tűnik egyszerűnek egy marimbából a megfelelő sorrendben kicsalni a hangokat, de Tömösközi László ezt tovább bonyolította azzal, hogy kezenként két ütővel tette ezt, miközben az egy kézben tartott ütők szögét, mint a kínai evőpálcikák szögét folyamatosan változtatta.

A koncert még egy informatikusnak is szolgálhat meglepetéssel. Az előadás első számának címe “Firewire” volt, ami egy számítógép és adathordozó közötti nagysebességű adatkapcsolatot jelent. Ebbe a csatornába valószínűleg a darab szerzőjén kívül még senki, még a szakma fanatikusai sem hallgattak bele, így nem tudjuk hitelesíteni a művet, ami az előbbiek alapján nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy modern volt, csakúgy mint az “Északi fények” című is.

Vélemény, hozzászólás?

120327kereszt

Megemelik a kalapját

120328sziefoto

Utazás az eltűnt idő nyomában