in

Megemelik a kalapját

120327kereszt

120327keresztBizonyára sokaknak feltűnt a Szent Klára Római Katolikus templom körüli sürgés-forgás. Az okot a 200 éves templom toronysüvegének cseréje szolgáltatja. Ócsai Sándor toronyépítő mester és munkatársai először körbebontották a jelenlegi toronysüveg szélét mintegy 60 centiméter szélességben, majd olajemelőkkel megemelték mintegy 60 centi magasra, hogy a tervezők pontos adatokat tudjanak mérni a torony befoglaló méreteiről.

Ócsai Sándor elmondta, hogy ahányszor elment a Szent Klára Római Katolikus templom előtt, mindig megfordult a fejében, hogy vissza kellene cserélni ezt az egyszerű süveget az eredetire. Sajnos ez az eredeti, a díszesebb csak terven létezett. Elmondása szerint ilyenkor az a normál menete a dolgoknak, hogy az meglévő toronysüveget daruval leemelik, elvégzik a méréseket, majd egy ideiglenes süveget készítenek. Jelen esetben az annyiban módosul, hogy a meglévőt a mérések után is meghagyják. Mikor elkészül az új, akkor jön a daru emeli le ezt és teszi a helyére a véglegeset. Általában a mester még a műhelyében összeállítja, készre szereli a süvegeket, de nem akarja megfosztani a szarvasiakat attól a látványtól, ahogy az új toronysüveg elkészül, így előreszerelt állapotban fog megérkezni kamionnal és a végszerelésre itt kerül majd sor. Ahogy azt Ócsai Sándor elmondta, egy-egy süvegre 500 négyzetméter vörösrezet is elhasználnak. Kérdésünkre a toronysüveg tervezője, Varga Júlia építészmérnök elmondta, hogy a mi templomsüvegünkbe kb. 300 négyzetméternyi lemez lesz bedolgozva. A tervet egy helyi iroda, az Operis Varga Építőipari és Kereskedelmi Kft. készítette az eredeti tervek alapján.

Seidl Ambrus plébános tájékoztatása szerint a toronysüveg megemelése július 8-án várható. Holnap, azaz csütörtökön 9 órakor várják a süveg tetejére kerülő keresztet, ami jó másfél ember magas. Bár a kereszt be lesz csomagolva, és csak a magasban lesz véglegesen kibontva, akit érdekel, azt szeretettel várják a templomban, ahol ki lesz állítva.

Vélemény, hozzászólás?

120327benka

„Tiszta hanggal a tiszta vízért”

120328marimba

Fékdob vs. marimba