in

Mindenkinek megvan a maga keresztje

120329kereszt

120329keresztA katolikusoknak eddig is megvolt, de most újat kapnak. Új toronysüveghez új kereszt jár. Csütörtökön reggel megérkezett az a 32 kilót nyomó, rézből hajtogatott és forrasztott csúcsdísz, ami a készítője, Ócsai Sándor toronyépítő mester szerint ki kell bírjon újabb 200 évet. A 4,4 nm 0,6-os vörösréz lemezből készült kereszt 3 méter magas, és kb. 1,2 méter fesztávú. Az aranyozását Szombathelyen Herendi Károly végezte 24 karátos aranyfüsttel.

Seidl Ambrus, a Szent Klára Római Katolikus templom plébánosa komoly kutatást végzett arra vonatkozólag, hogy volt-e, ha volt, milyen volt a jelenlegi előtt a toronysüveg. Ennek során eljutott egyészen Nagyváradig, mert a templom építésekor Szarvas oda tartozott, de ott semmi érdemlegeset nem talált. Támpontot inkább az itthoni kutatások, ill. az idősebbek elbeszélései adhattak. Eszerint az 1890-es évek és a századforduló körül a harangozó hibájából leégett az akkori toronysüveg, amit a jelenlegivel pótoltak, és pénzhiány miatt megmaradt azóta is. A feltételezést, hogy valamilyen díszesebb csúcsnak lennie kellett, Seidl Ambrus arra alapozta, hogy a késő-barokk, un. copf stílusú templomokhoz nem volt szokásos egyszerűbb zsindelyes fedéseket készíteni.

A toronysüveg július 8-án kerül fel végleges helyére, és csak ezután lesz a helyére emelve a kereszt. Magába a süvegépítésbe is beleláthatnak a szarvasiak, mert darabokban érkezik majd meg, hogy néhány nap alatt a templom előtti téren a helyes sorrendben összeállítsák a római számokkal megjelölt elemekből. A felhelyezése igazi népünnepély keretében zajlik majd, még a 44-es is el lesz terelve abban az időben.

Vélemény, hozzászólás?

120328sziefoto

Utazás az eltűnt idő nyomában

120330monoszkop

Babák Mihály megkövetése