in

Így kezdődik egy ünnep

120502zenekar

120502zenekarMájus elsejék és augusztus huszadikák elmaradhatatlan kelléke a zenés ébresztő. Minden nap azért nem ébrednénk egy rezesbanda hangjára szívesen, de egy évben kétszer ez kezelhető. Az nem világos, hogy miért pont azokon a napokon lett ez népszerű, mikor az ember alhatna még egy kicsit, talán jobban passzolna azokhoz a napokhoz, amikor le kell dolgozni a plusz szabadnapot. Miután már annyi majálist végigkövettünk percről percre, de a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekarról még szó sem esett, így rendhagyó módon most azokkal tartottunk, akik munkával kezdték az ünnepet.

Gyülekező fél hatkor a bázison. Ez legalább ötös kelést feltételez a zenészeknél (ill. a távolabb lakó zenésztanoncok szüleinél). A Lengyel-palotához várják a platós teherautót, ami körbe fogja vinni a bandát a városon. Mint kiderült, a kör inkább össze-visszát jelent. Kis fejtörést okoz ezen a reggelen, hogy huszonketten jöttek össze, őket kell elhelyezni egy véges méretű platón. Az emberek elhelyezése nem is lenne akkora probléma, de a néhány hangszer akár kétembernyi helyet is igényelhet.

Tervszerű indulás 6 órakor. A teherautó alig fordul ki a Szabadság utcára, Szabados Tóth Gábor zenekarvezető bemondja az első számot, Fejérváry induló, és kezdetét veszi a bő ötórás zenés kocsikázás.

A zenekar nagyon tapintatos. A külterületen kezdik, ahol felvesznek még két fehérnépet, akik szintén közéjük tartoznak. Már itt süteményekkel, kolbásszal és pálinkával kínálták a társulatot. És így ment ez az egész ébresztő folyamán. A zenekart otthon az ágyukból észlelők nem is gondolnák, hogy Szarvas szerte milyen szeretettel fogadják. Van, ahol pillanatok alatt előkerül a korábban odakészített szervízasztal tele finomságokkal, többnyire szárazkolbásszal, uborkával, a házigazda büszkesége típusú pálinkával és házisütésű finomságokkal. A zenekar megbecsülését a feléjük áradó szeretet mellett egzakt módon le lehet mérni a kínált pálinka minőségéből. Ezt szúrópróbaszerűen ellenőrizte, jelen sorok írója, aki megállapította, hogy a szeretet foka túláradó.

A zenei munkanap felét a reggeli jelenti, amire Mótyán Tibor a házánál látta vendégül a kompániát. Természetesen itt is előkerült a gazda legjobb és egyben visszautasíthatatlan pálinkája és bora. A rövid megálló után a zenekar átkelt a főutcán, hogy ébresztőt fújjon az északi városrésznek is.

A jelek szerint a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekart még sokáig hallgathatjuk ezeken az ünnepeken, mert Szabados Tóth Gábor újoncokat is meghívott erre a reggelre, aki hősiesen állták a megpróbáltatásokat.

Vélemény, hozzászólás?

120430benko

Szezonnyitó Benkó-koncert

120502nemet

Német verseny a Vajdában!