in

Csak egy nap a világ

120505konyv

120505konyvKépzeld el, hogy reggel felébredsz és fogalmad sincs, hogy hol vagy… Nem, nem egy átbulizott éjszaka van mögötted, hiszen nem fáj a fejed és nem piaszagú a leheleted. Egyszerűen minden idegen körülötted. Tényleg nem tudod hol vagy. Aztán kibotorkálsz a fürdőszobába és a tükörben egy idegen arca néz vissza rád. Ez a legrosszabb rémálom, és próbálsz felébredni, de nem tudsz, hiszen ébren vagy és nincs ebből kiút. Ott állsz és az agyad majd’ szétrobban, hogy rájöjj mi a fene is van most. Aztán jönnek a cetlik a tükör körül és próbálod lassan meggyőzni magad, hogy ez a te életed, te valóban az vagy, aki egykor voltál és ez minden reggel újra és újra és újra és újra lejátszódik. Évek óta, évtizedek óta.

Nem, ez nem fikció. Ha láttátok az 50 első randi című filmet, akkor ennek egy vidámabb, viccesebb változatát ismerhettétek meg. Valóban van egy olyan amnézia, ahol a beteg rövidtávú memóriája sérül és képtelen elraktározni a közelmúlt eseményeit. Ez rosszabb, mintha „klasszikus” amnéziád lenne. Egyszerűen minden reggel idegenként ébredsz a saját lakásodban, a saját testedben.

Nos, ezt a nem mindennapi témát dolgozza fel S. J. Watson: Mielőtt elalszom című regénye. Egy nőről szól, aki morzsánként próbálja összerakni élete darabjait, és próbálja görcsösen megtalálni az igazságot. Hogy miről? Hát önmagáról. A legegyszerűbb kérdésekre (Ki vagyok én? Mi is vagyok én? Kik a barátaim? Milyen ember a férjem? stb.) szeretné megtalálni a válaszokat, és persze ott van még a nagy kérdés is: mi lett a fiával?

Kinek ajánlom ezt a könyvet? Mindazoknak, akik szeretik a lebilincselő és izgalmas regényvezetést, akik képesek hosszú órákra belemerülni egy nő elszigetelt, de mégsem magányos életébe, akik szeretik a krimit és a pszichológiát. Lenyűgöző párosítás, nem igaz?

Nóra

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

120505vajda

Országos döntőben a vajdások

120506szekely

Búcsúztak a szakképzősök