in

Érkezik a toronysisak

120513katolikus

120513katolikusA Szent Klára Plébániatemplom felszentelésének 200. évfordulójának tiszteletére rendezett előadássorozat szombati alkalmán Szenti Tibor néprajztudós mesélt 1812 és korának életmódjáról. A jeles alkalomkor új toronysisakot fog kapni a templom, de addig minden hónap második szombatján egy-egy előadással készülnek az eseményre a katolikusok Seidl Ambrus lelkész vezetésével.

A Hódmezővásárhelyről érkezett tudósember Seidl Ambrus lelkész atyai jóbarátja, aki azt a missziót vállalta fel, hogy a két város, a két mezőváros, amiknek oly sok közös vonás van a történelmében, közelebb hozza egymáshoz. A hasonlóságok mellett van egy lényeges különbség is Szarvas és Hódmezővásárhely között. Amíg a csongrádi településnek a török idők után sikerült újra saját erejéből benépesülni, addig Szarvasra kívülről kellett telepeseket behozni ehhez. A kor megkerülhetetlen személyiségét, Tessedik Sámuelt, Szenti Tibor ezúttal nem a történész, hanem a néprajzkutató szemével vizsgálta előadásában.

A közelmúltban Dr. Szily Imre Balázs építészmérnök, főiskolai docens a kor építészetét vizsgálta, amikor a barokk és a klasszicizmus (Bolza Pál kastélya) viaskodott, ill. keveredett egymással, mint pl. a klasszicizáló barokk stílusú Szent Klára Római Katolikus Plébánia.

Hétfőn, a délelőtt folyamán érkezik meg a plébánia előtti térre az új toronysisak anyaga egy kamionnal. Ekkor alakítják ki a templom előtt a munkaterületet, és kezdődik a toronysisak összeállítása a következő hetekben.

Vélemény, hozzászólás?

120513tunning

Benzingőzös majális

120514vajda

„Sport and Us”