in

„Sport and Us”

120514vajda

A magyarországi programjai végére ért a két éven át tartó nyolc országon átívelő projekt, a „Sport and Us” Multilaterális Comenius Projekt, amelyet a Vajda Péter Intézmény tanárai és diákjai bonyolítottak le. A program zárásaként került megrendezésre április 20-25. között az a partnertalálkozó, amelyen öt ország 10 külföldi és legalább ennyi magyar tanára, valamint 13 külföldi tanuló és vendéglátó diákjaik vehettek részt.

120514vajda

A projekt résztvevőiből öt ország volt jelen: három francia tanár és két diák, két német tanár és tíz diák, két török tanár és egy diáklány, valamint három olasz tanár. Lengyelországból, Skóciából és Spanyolországból ezúttal nem érkeztek vendégek. Ők már az olaszországi záró találkozóra készülnek, amelyen a mi iskolánk nem vesz részt, mivel diákokat nem fogadnak ebben a projektben.

Az iskola diákjainak azonban lehetőségük volt meglátogatni ezen országokat is: az első találkozó Skóciában volt 2010 novemberében, ezen azonban csak tanárok vehettek részt, így egy évvel később, 2011 októberében külön utat szerveztünk érdeklődő diákjaink számára a skóciai Glasgow városába, az ottani partneriskolába és a velük kapcsolatban lévő szomszédos középiskolába. Összesen tizenhárom diák és négy kísérő tanár utazhatott az általunk szervezett látogatásra.

A második utazás Franciaországban volt 2011 márciusában, itt két diák és három tanár vendégeskedhetett, valamennyien családoknál a Rémilly nevű falucskában. Majd egy ötfős csoport, főigazgatónőnk vezetésével és három tanár részvételével tapasztalatszerző úton járt Lengyelországban, Bialystok városában, 2011 májusában, megfigyelve az ottani partnertalálkozót is.

2011 szeptemberét a spanyolországi találkozó nyitotta meg öt diák és két tanár részvételével, majd rögtön ezután következett a már említett skóciai látogatás. A következő állomás Németországban, Dillingen városában volt, ahol két tanár és két diák lehetett vendég családoknál, március első napjaiban.

A magyar programot egy polgármesteri köszöntő nyitotta meg szombaton reggel a Városházán. Majd egy rövid műsor következett a Vajda Péter Művelődési Központban, ahol aerobik és hip-hop tánccsoportok képviselték az iskola a tanulóit a Babilon TSE és a Ritmus Sport Aerobik Klub segítségének köszönhetően. Két énekes lány, Kovács Zsuzsanna 12. E osztályos tanuló magyar népdalokat és Nemcsényi Dóra rock számokat adott elő magyarul és angolul is, gyönyörű előadásukkal elbűvölve a nézőket. A nyolc évfolyamos gimnáziumból pedig a 11. J látványos, Fénytánc című műsora volt jelen, ugyancsak fergeteges sikert aratva.

A nap hátralévő részében a diákok szabad programot szervezhettek, a tanárok pedig megtekintették a Ruzicskay Emlékházat és az Arborétumot, végül sétahajóztak a Körösön. Köszönjük a finom magyaros ebédet a Halászcsárdának, ahol az ízletes halászlé és a rendkívül finom kávé mindenkit lenyűgözött. Vasárnap a diákok és vendéglátóik a tanárokkal együtt kirándulni mentek Ópusztaszerre, majd Szegedre.

Hétfőn kezdődött az iskolai program, ahol, a diákok játékos nyelvórákon vettek részt, a vendég tanárok pedig előadást tartottak saját régiójukról a magyar diákok részére angol nyelven, illetve projektmegbeszélésen vettek részt, és megismerkedtek a magyar intézmény egyes egységeivel, az általános iskolával, a szakközépiskolával, a szakiskolával is a gimnáziumi részen kívül, így összehasonlíthatták azt saját országuk intézményrendszerével.

A délután folyamán ismét szabadtéri programot szerveztünk nekik, hiszen a dévaványai túzokrezervátumban túrázhattak diákjaikkal együtt.

Este szabadprogram volt, majd kedden reggel a tanárok további prezentációkat tartottak, a diákok pedig az olimpia és a paraolimpia témájáról beszélgethettek angol nyelven. Ezután a sportcsarnokban egy rendhagyó testnevelés óra keretén belül floorball és football meccseket játszottak a magyar és a vendég diákok egyaránt, az előbbiek tolmácsolva Vida Klára testnevelő tanárnő instrukcióit.

A délután is a sport jegyében telt, hiszen a kenuzást próbálhatták ki vendégeink a Körösön, itt is a vendéglátók segítségével, vegyes csoportokat alkotva. Természetesen rendkívül nagy sikere volt ennek is. Ezzel azonban még nem volt vége, mert este újra összegyűltünk iskolánk tágas aulájában, ahol a helyi néptáncosok segítségével egy igazi magyar hagyományt, a táncházat elevenítettük fel, amit szintén mindenki nagyon élvezett. A búcsúvacsorát már a Vadászkürt vendéglő főzte meg nekünk, adózva a magyar ízeknek, mert a híres magyar gulyáslevest és túrós csuszát nem hagyhattuk ki. Ezúton is köszönjük szíves vendéglátásukat és türelmüket, hiszen vendégeink nem szívesen hagyták ott e hangulatos helyet, ahol minden nemzet külön majd együtt is dalra fakadhatott, emlékezetessé téve az estét.

A fájdalmas és hosszas búcsúzkodás szerda reggel jött el, de nem vagyunk biztosak benne, hogy a búcsú végleges, tekintve a német vendég diákok visszajelzéseit, akik a Facebook bejegyzések szerint csodálatos öt napot töltöttek itt Magyarországon, és már nyáron szívesen visszajönnének. Mi pedig mint tanárok szintén új barátokra tehettünk szert, mert vendégül láthattunk egy-egy külföldi tanárt Franciaországból és Németországból. A további közös munka is folyamatban van, mivel Molnárné Tóth Katalin gimnáziumi tanárnő közös pályázatot adott be a francia partneriskolával az elkövetkezendő két évre és a projekt többi iskolája is a folytatáson gondolkozik egy év szünet után.

A két éves projekt egyéb feladatairól a www.sport-comenius.net internetes oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, kollégáink és diákjaink.

Sajnos a Malév csődje minket is érintett. Ezúton is köszönjük támogatóink segítségét, a Tempus Közalapítványon kívül a szülők, tanárok, helyi vállalkozók támogatását.

A „SPORT AND US” COMENIUS PROGRAM TÁMOGATÓI: TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY, ART – FARM KFT., OTP BANK – SZARVAS, SZARVAS ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET , CSATAI PLUSZ KFT., GALLICOOP ZRT, SZARVASI MOZARELLA KFT., SHELL KÚT – SZARVAS, VADÁSZKŰRT VENDÉGLŐ, HALÁSZCSÁRDA, SZOLID BOHÉM ÉTTEREM, SZARVASI ÖREGDIÁKOK BARÁTI KÖRE, VAJDA PÉTER MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, BÁTHOR ANDRÁS , MAKAN JÁNOS, TOURINFORM – SZARVAS, VAJDA PÉTER INTÉZMÉNY TANKONYHÁJA, VAJDA PÉTER INTÉZMÉNY TANÁRAI, DIÁKJAI, VENDÉGLÁTÓ SZŰLŐK, TESSEDIK NÉPTÁNCEGYÜTTES, KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK, SZARVASI ARBORÉTUM SZARVASI AGROTA- ALCSIRED KFT., KÉRINÉ GALLA GIZELLA, UHLJÁR MÁTYÁSNÉ

Vélemény, hozzászólás?

120513katolikus

Érkezik a toronysisak

120513ajak

„Minden nő ezt akarja!”