in

Határon átnyúló rákügyek

120522haki

120522hakiA Halászati és Öntözési Kutatóintézetben 2012. május 17-én került megrendezésre a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programból finanszírozott “A magyar és román határon átnyúló Maros és Körös folyókban élő rák populációk alkalmazkodó-képességének vizsgálata” című projekt nyitótalálkozójára.

A rövidített nevén “RIVERCRAYFISH” projekt tervezetet a temesvári Bánáti Agrártudományi Egyetemmel közösen nyújtotta be az intézet. A nyertes pályázatot megnyitó találkozón bemutatásra került a projekt feladat terve és időbeosztása.

A Maroson öt román és egy magyar, a Fehér-Körösön két román, a Fekete-Körösön két román és egy magyar, a Sebes-Körösön két román és két magyar mintavételi körzetben 150 rákcsapda alkalmazásával elvégzik a rákfauna felmérését, a rákok biometrikus adatainak helyszíni lemérését, a későbbi statisztikai elemzéshez a fogott egyedek fényképes dokumentálását, a víz és üledék minta gyűjtését, a víz paraméterek helyszíni mérését, a nehézfém vizsgálathoz gyűjtött víz és üledék minták helyszíni tartósítását.

A projekt végén elvégzik a rákok élőhelyein a víz és üledék minőségének értékelését, fajok előfordulási gyakoriságának és a fogott rákegyedek statisztikai morfológiai elemzését, a laboratóriumi eredmények alapján a rákok élőhelyének minősítését, javaslatot tesznek élőhely rekonstrukcióra, állománypótlásra és új rák adatbázist készítenek.

Vélemény, hozzászólás?

Egyeztetés a Szarvas Városát érintő helyközi (távolsági) autóbusz, valamint vasúti menetrenddel kapcsolatosan

120524polgaror

Évet zártak a polgárőrök