in

Tűzön, vízen át

120531szlovak

120531szlovakKinek mit hoz a sárkány éve? A Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon alapítványának szerencsét, annak ellenére is, hogy báljuk 13. alkalommal került megrendezésre az intézmény udvarán felállított sátorban, ahová több ízben is különféle sárkányok törtek be. Igaz, hogy 2012 a sárkány éve, de ki gondolta volna, hogy ily módon elszaporodnak ezek a rusnya párák? 553 szemtanúja volt  a nagy jelentőségű eseménynek, többek között Kraszlán István – a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának osztályvezetője, Babák Mihály  országgyűlési képviselő – Szarvas polgármestere, Sinka Imre Békésszentandrás polgármestere, Fuzik János az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Pecsenya Péter – Békés megye szlovák önkormányzatának elnökhelyettese, Mótyán Tibor a szarvasi szlovák önkormányzat elnöke, Závoda Ferenc megyei képviselő, Melis János jegyző, Besenczy Zoltán, Földesi Zoltán, Gombár Györgyné, Lohr Gyula képviselők, Frankó Pálné, az alapítvány kuratóriumi elnöke is látták, amint először csak ártatlan papírsárkányok kavarogtak az első osztályosok műsorában, majd szelvényes testével, félelmetes fejével a szórakozni vágyó tömeg közé hömpölygött a 7. osztályosok fenevadja.

Megvillantotta foga fehérjét és már át is adta a helyét a szülők műsorában szereplő gyíkszerű tüzes lénynek, ami azonnal megszelídült, amint az anyuka gésák delejes táncukba kezdtek. Biztos, ami biztos alapon a tanári kar hadsereggel indult a hétfejű ellen, aki ráadásul egy magas toronyszobában rabságban tartotta a „hadvezér” Medvegy Pálné igazgatónő szőke hajkoronájú „hitvesét”. Félelmet és tétovázást nem tűrő módon tettel és „DSZT” jelszóval végezték ki zöld jószágot. DSZT, ami egyaránt jelenti a döntés, szorgalom, tudás hármas egységét és a diák, szülő, tanár páratlan összefogását is. Fuzik János a fenntartó részéről tartott nyitóbeszédében elmondta, hogy régen érezte magát ilyen jól ennyi sárkány között ami nem is csoda, hiszen a kínai sárkányok a szerencse, a bölcsesség és az életerő megtestesítői.  A vendégek között is helyet foglalt néhány dekoratív sárkány és tanonc is, azonban kilétükről csak a férjek tudnának pontosabb információkat adni. Az alkalomhoz illő meglepetéssel kedveskedett az alapítványi bálon városunk polgármestere, aki valamennyi résztvevő számára kínai evőpálcikákat ajándékozott. Kivilágos pirkadatig szólt a zene, társalogtak és mulattak egymással a baráti est résztvevői, akik a köszönet virágaival búcsúztak el a szülői munkaközösségben 12 éve igen aktívan tevékenykedő Janurik házaspártól, mert ikergyermekeikkel együtt elballagnak.

A bál témájául választott sárkányok mindenkinek mást jelentenek, de egy biztos: lángolhatnak a tűzcsóvák, minden irányból ömölhet a víz, a célként megjelölt gyerekek jólétének, fejlődésének érdekében a szülői és pedagógus kollektíva megtartja akaratát tűzön, vízen át.

– Maya –

Vélemény, hozzászólás?

120530gimi

Határtalanul – Vajdás kisgimisek Erdélyben

120531zacher

Egy mogyorós csokifüggő vallomásai