in

Kis könyv, nagy meglepi…

120621konyv

120621konyvTessedik Sámuel Önéletírás című könyvének új kiadásához.

Szarvason élve, Szarvason dolgozva, Szarvason véve a levegőt könnyen érezhetnénk azt, hogy Tessedik a falakba ivódva a vízben oldódva minden mozzanatból sugározva jelen levő valami…, amit szellemiségnek is szoktunk nevezni, és vannak akik „lerágott csontnak”, azonban ez nem így van. Tessedik Sámuel a város és nemzetépítő a neveléstörténet, eszmetörténet egyik legizgalmasabb és folyamatos kutatási témát adó személyiség. Tessedik nevelésfilozófiájának és gyakorlati munkásságának számtalan olyan mozzanata van, ami összevethető mint nevelésfilozófiai közös nézőpont akár a nemzetközi irodalomból ismert Dewey nevelésfilozófiájával, ami bizonyítja azt, hogy nézőpontjaik találkozása egy egyetemes nevelésfilozófiai áramlat rendkívül kortárs szemléletének megtestesítője volt Tessedik Sámuel a maga korában. Nekem ez a fontos. Másnak más…A lényeg, hogy fontos. Valakiknek…Az építőknek. Az építőknek fontosak az építők. Az építés a fontos…

A Digitális Kalamáris Kiadó az ünnepi könyvhétre egy igen szellemes, méretében parányi, szellemében óriási kiadvánnyal rukkolt elő. Nem nagyon kellett szerző után kutatnia, hiszen a megjelent két kiadvány közül az egyik – és talán a másik is- a jól tapintható múlthoz nyúlt vissza. Tessedik Önéletírás című könyvének újra kiadása egy elég biztosnak tűnő patron, -kár lenne nem ellőni- hiszen ezt a könyvet lapozgatni -akár napi szinten is- mindannyiunk számára izgalmas és tanulságos, néhol intő, néha mosolyt fakasztó, de mindenképpen elgondolkodtató. Segítője azoknak az innovátoroknak, szellemi belső munkálkodóknak, akik hisznek a szellem nagyságában, a gyakorlatiasság erejében és a „nagy dolgok helyben születnek” gondolatában. A 270 éves születési évforduló méltó aktusa a könyv megjelenése, ami mutatja egy kornak egy embernek azokat az összegzéseit, ami számára fontos volt és a nemzet számára előre mutató. Lázár Zsolt esperes úr előszavába szellemesen fogalmazza meg, hogy  a kis könyv bármikor velünk tarthat, zakónk, farmerünk zsebében, vagy netán utazótáskánk oldalában.

Könyvnek kicsi, életműnek hatalmas, amivel a könyvben találkozunk, és ami élvezetessé teszi az nem más, mint az önéletírás szubjektív műfaja, amely hol karcol, hol simogat, de szenvedélyes magánzóságához nem férhet kétség. A tipográfiai munkát dicséri a borító terv Ruzicskay Tessedik Élete című rajzsorozatának részletei, illetve az olvasható tördelés és a magyarázó szöveg az idegen szavak és kifejezések értelmezésére a könyv végén. Ez a kis könyv Szarvason nagyon szól és az is bizonyos, hogy nem az utolsó kiadását éljük meg ennek a munkának. A 1942-es 2002-es és 2012-es kiadásokat újabbak fogják követni a méltó utókor emlékezetét tanúsítva.

/Tessedik Sámuel Önéletírás, Digitális Kalamáris Kiadó 2012. Szarvas/

Bíró Gyula

Vélemény, hozzászólás?

120621hcs

A jövő klasszikusa

120622civil

Átadták a civil fészket