in

Európai körúton a gimisek

120626vajda

120626vajda2012. június 9-e és 17-e között a sokak által csak álomutazásként emlegetett európai körúton vehettünk részt a szarvasi Vajda Péter Intézmény Gimnáziumának tanulóiként, közösen a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium tanulóival és két pedagógusával, Molnár Lászlóval valamint Fekete Rékával.

Az elmúlt héten volt szerencsénk megismerni Brüsszelt, Londont, Párizst és a környezetükben lévő kisebb városokat, mint például Greenwich, Leeds, Canterbury és Oxford. Hosszú idők óta készültünk erre a körutazásra, és amikor eljött az indulás ideje, mindenki izgatottan beszélt róla: hova is megyünk, miket nézünk meg és persze ki-kivel aludjon, hogy üljünk a buszon, mit fogunk főzni.. na és ki tud főzni???

A program szerinti nulladik nappal kezdődött a programunk, amikor is szombaton a kora délutáni órákban elindultuk Budapest felé. Budapesten átszálltunk egy még komfortosabb, DVD lejátszóval, légkondival, automatával felszerelt buszba, és nekiláttunk a több mint 25 órás utazásnak. Először teljesen kényelmesnek tűnt a busz, azonban amikor eljött az alvás ideje, már senki sem így nyilatkozott róla. Jöttek a „nem tudok aludni, mert melegem van / mert a szellőző rendszert nem nyitották ki / mert zsibbadok / mert kevés a hely” kifogások.  Természetesen amikor jó páran aludtak már, az ébren lévők örömmel készítgették a csodálatosabbnál csodálatosabb alvós képeket…

A határok átlépése után első napunkat Brüsszelben töltöttük. Pár órás városnézésen vettünk részt, ahol megcsodálhattuk a Grande Place-t, a Maneken Pis-t, a belga Királyi Palotát és gyönyörűen gondozott kertjét. Az este közeledtével elindultunk egy dunkerque-i tranzit hotelbe, ahol az éjszakánkat töltöttük. Végre elérkezett a várva várt pihentető alvás – vízszintesen!

A második napon kora reggel a kikötő felé vettük az irányt és átkeltünk a La Manche csatornán a Csalagút igénybevételével. Ezután az Anglia déli részén található Canterburybe indultunk, ahol felkerestük a Canterbury Katedrálist és megtudtuk, hogy a mindenkori Canterbury érsek koronázza a királyokat, királynőket. Itt tekinthettük meg Thomas Beckett sírját is.  Ezt követően a Leeds Kastélyt fedeztük fel, bejárva a hatalmas területen elterülő pompás kertjét is, ahol próbára tehettük magunkat egy sövénylabirintusban. Majd az este közeledtével az irányt a mobil home-os szállásunk felé vettük, a Temze torkolatánál található Allhallows Holiday Parkba.

A harmadik napon  London belvárosába látogattunk, ahol gyalogos várásnézésben volt részünk idegenvezetőnk irányításával. Számos látnivalót nézhettünk meg, mint például a Westminster és környéke, a Buckingham Palace, a St. James Park, a Piccadilly Circus, a Trafalgar Square, a miniszterelnöki rezidencia, a Houses of Parliament, Big ben… szóval a legtöbb híres helyszínt. Felszálltunk a London Eye-ra is, ahonnan egész Londont beláttuk a szép időnek köszönhetően. Délután szabad programot kaptunk a Covent Gardenben.     

A negyedik napon a világ legrégebbi, mind a mai napig lakott királyi rezidenciájára, a Windsor Kastélyba látogattunk. A számos látnivaló után délután Oxforba indultunk, ahol bejártuk a híres egyetemet és megnézhettük a Harry Potter filmekből ismert udvart és ebédlőt is.

Az ötödik napunk ismét Londonban telt. Délelőtt számtalan világsztárral készíthettünk közös fotót, no persze csupán viaszfiguráikkal, mégpedig a Madam Tussaud Panoptikumban. Délután a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Natural History Museum –ba is ellátogattunk. Megtapasztalhattuk milyen egy földrengés és interaktív kiállításon is részt vettünk.

A hatodik napunk a reggeli kiköltözéssel indult, majd autóbusszal a közismert Tower-hez érkeztünk meg. Készítettünk közös fotót a díszes egyenruhába öltözött koronaőrökkel, majd bejártuk a Tower területét és minden kiállítását. Az ezt követő séta közben szemügyre vettük a Szent Pál Székesegyházat, a Monument-et, a Millenium Brige-n átsétáltunk a Temzén a Globe Színház épületéhez. Sajnos itt ért véget a Londonban töltött pár nap, búcsúzni kellett. De ezt stílusosan tettük – a London Eye szomszédságában hajóra szálltunk és meg sem álltunk Greenwich-ig, ahol a nap az Old Royal Observatory és a National Maritime Museum megtekintésével folytatódott. Ezek után hosszú útnak néztünk elébe: pár órás várakozást követően átkeltünk a Csalagúton és az esténket már egy Párizshoz közeli tranzithotelben töltöttük.

A hetedik napon Párizs belvárosába indultunk. A városban metróval közlekedve, illetve gyalogosan tekintettük meg a főbb nevezetességeket: a La Défense-t, a Diadalívet, a Champs Élyles-et, a Place de la Concored-ot, a Place Vendome-t, a Louvre-t, a Tuileriák kertjét, a Pont Neuf-ot, a Cité-t, a Notre Dame-ot, az Eiffel-toronyot és az Invalidusok Dómját. Örök emlék marad közös metrózás is, amikor a csoport egyik fele az egyik oldalon, a másik fele pedig a másik oldalon tudott csak leszállni. Az izgalmak, hogy miként jutunk át a megfelelő oldalra, a viccelődő, kedves társak fényképei a túloldalról, a metrón való „átkelés” mind mosolyt csalnak az arcunkra még most is!

Mindez, amilyen sűrű, olyan fárasztó is volt, így a busz csendességéről és a könnyed elalvásról szerintem már nem is kell beszélnem…. Újabb úti célunk már saját hazánk lett. Franciaország után Németország, Ausztria és Hegyeshalom útirányon át szerencsésen megérkeztünk.

Mindenki sok-sok élménnyel, emléktárggyal és vidám hangulattal tért haza. Akár fél szavakkal utalva a közös élményekre felcsillan szemünk és nehéz elfojtani a nevetést, hiszen egy-egy szóhoz egy-egy feledhetetlen történet és emlék kapcsolódik.

Köszönjük Viszkok Tünde tanárnőnek az út megszervezését és Kituljak Eszter tanárnőnek, hogy elkísért minket, továbbá azt, hogy ha bármi nehézség merült fel, segítettek nekünk! Köszönet Góré Ildikónak, aki idegenvezetőként ezernyi fontos dolgot osztott meg velünk az angol, a belga és a francia történelemmel, valamint a nevezetességekkel kapcsolatosan! Hálás szívvel gondolunk sofőrjeinkre, név szerint Horváth Istvánra és Szabó Tiborra, akik nem csak segítőkészek voltak és biztonságban hoztak haza minket, de egyben viccesek is! Végül, de nem utolsó sorban köszönetünket fejezzük ki a Challenge utazási iroda vezetőjének, Bóné Andrásnak és minden kedves munkatársának, hogy szakszerű, pontos, segítő szándékú munkájuknak köszönhetően ilyen nagyszerű kiránduláson vehettünk részt! Remélem, jövőre is lesz lehetőség  további közös együttműködésre!

Szarvas, 2012. június 22.

Kinyik Flóra
11.B osztályos tanuló

Vélemény, hozzászólás?

120625kalapcs

Ne ítélj el!

120627munka

Tanulás a munka mellett