in

Blues Brother meztelenre vetkőzött

120701torok

120701torokIsmét nálunk koncertezett Mr. ExMini, a varázsfuvolás Török Ádám. Először 1973-ban a főiskolán, utoljára tavaly júliusban járt Szarvason párbajfuvolájával a kezében, amit akár kard ként sem fél használni. Új, alig egyéves formációjának -állítása szerint- minden tagja Békés megyei és egyharmada doktor. A koncert végén, a tagok bemutatásánál az embernek óhatatlanul eszébe jutott a Chevy Chase-féle doktoros jelenet, de nem, Török bácsi új együttese valóban tele van doktorral, – köztük az egyik magyarország legszebb szaxofonosával,- ami praktikus ebben a rekkenő hőségben, pláne, ha nem csak poén az, hogy most nem emlékszik arra, hogy másnapos volt, vagy másnapos lesz.

Török Ádám és a Mini Big Band Gőzhajóval érkezett Vissza a városba. Az 1971-es zenéktől néhány Lusta blúzon át elutaztatott minket a egyik legújabb szerzeményükig, – ami még annyira friss, hogy alkalmanként puskáznia kellett, – A zöld szörnyig a Víziszínpadon, amit Körbe zárt a dzsungel. A Török Ádám által jegyzett formációk összetéveszthetetlen hangzásúak. A fuvolát valamiért kevesen alkalmazzák a populárisabb zenét játszók közül. Valószínűleg a zenei műveltség hiánya miatt, de a jethrotullos Ian Andersonon kívül más nem jut eszébe jelen sorok írójának, akiknek hosszútávon sikerült ezt a hangszert markánsan integrálnia egy élvonalbeli zenekar hangzásvilágába, pedig ott lenne a helye. Talán attól tartanak hogy a progresszívebb hangzás miatt rajongókat veszítenek, de ezt a skót és a magyar zenész -és énekes- negyvenéves pályafutása is cáfolja. Talán azért tudták ezt pont ők tartósan űzni, mert mindketten énekesként is meghatározói a mögöttük álló zenekarnak, sőt, Török Ádám torkába a sors, -és talán az idő- egy effektgenerátort és egy hangtorzítót is beépített, ami aztán végképp egyedivé teszi a hangzást.

Bár már jóval a Kell a barátság című szám után, inkább már a vége felé, feltette a közönségnek a kérdést, “tudjátok miért jöttünk el hozzátok?”. Innen-onnan, valószínűleg még az élmény hatása alatt levőktől lehetett hallani, a zene és szeretet szó, de Török Ádám a zene okozta naív álomvilágból egy-kettőre visszarántotta őket a földre: “értetek, na meg a léért”. Becsületes.

A koncerten történelmi pillanat tanúi lehettünk: Török Ádám meztelenre vetkőzött. Levette majdnem Blues Brotheres napszemüvegét és viszonylag nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy barna szeme van.

Egy év múlva ugyanitt!

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

120701cirkusz

Vándorcirkusz Békésszentandráson

120702kabare

Das Kabarett