in

Integrált tehetséggondozó tábor a Fő tériben

120707_1

2012. június 26 – 29-ig érzékenyítő foglalkozásokat tartottunk iskolánk 10-12 éves korosztályának.  A gyermekek a Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Wekerle Sándor Alapkezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által „ A roma fiatalok integráló környezetben megvalósuló tehetséggondozó szolgáltatásokhoz történő hozzáférésének javítását szolgáló programok támogatására”címen NTP-RITP-11 kódszámon meghirdetett pályázatán az oktatásért felelős miniszter döntése alapján „ Zöld az erdő zöld a hegy is…” című NTP-RITP-11-0025 nyilvántartási számú nyertes pályázat keretein belül változatos, emlékezetes, érdekes programokon vehettek részt.

A tábor 4 napig tartott. Délelőttönként az iskola néhány pedagógusa önismereti, közösségi, csapatépítő játékokat szervezett, melynek célja egymás, és egymás kultúrájának megismerése, elfogadása.

120707_1

Az első napon a roma hagyományos mesterségekkel, kultúrával ismerkedtek meg a diákok filmvetítés keretében, ehhez kapcsolódóan délután kézműves foglalkozáson vettek részt.

Másnap a budapesti Cinka Panna Cigány Színház színészei varázsolták el a gyerekeket. Együtt játszottak színházat, énekeltek, táncoltak, bűvészkedtek, mellyel felejthetetlen élményt szereztek a jelenlévőknek.

A 3. délután meghívott vendégei Pisont András és öccse Pisont István voltak. István a sportpályafutása legemlékezetesebb állomásairól számolt be, majd a gyerekek kérdéseire válaszolt.

Ezzel egyidőben a pedagógusok hasznos beszélgetésen vehettek részt a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatónőjének, Gidáné Orsós Erzsébet jóvoltából. Jó példákat láttunk a tehetség-felismerés, gondozás területéről. Hasznos tanácsokat a szülőkkel való együttműködés területén is.

120707_2

A záró nap délutánján a gyerekek által nagyon kedvelt és nagyon várt Fivérek együttes tagjaival tölthettek el néhány órát. A nagy sikerű, színvonalas koncert után lehetőség nyílott a közvetlen, jó hangulatú személyes beszélgetésre is.

A pályázatban résztvevő gyerekek a programsorozat végére érezhetően sokat fejlődtek az inklúzió, az elfogadás, a tolerancia területén. Megismerkedhettek olyan roma származású híres emberekkel, akik személyes példájukkal bizonyították, hogy „nem az a fontos, hogy honnan jössz, hanem hogy hová jutsz”.

Vélemény, hozzászólás?

120707eld

Éljünk végre, igazán!

120708ember

Hogy készül az ember?