in

Mutasd az arcod, megmondom ki vagy!

120709nora

120709noraEgy újabb világméretű járvány tombol, kíméletlenül szedi áldozatait. Nagyon ragályos és nincs ellene gyógymód. Illetve akad, de ez idáig csak a drasztikus lépések hoztak némi reményt.

Igen, kitaláltátok a Facebook-ról van szó. Akinek nincs Fb profilja, az nem is létezik a mai fiatalság szemében. Ők már nem olvasnak papíralapú újságot, sem internetes hírportálokat, hanem egyedül a nagy össznépi évkönyvet böngészik.

Kezdődött az iwiw-vel, voltak kisebb sikerű próbálkozások is (myvip, hi5), de a Facebook jött, látott és győzött. Valahogy olyan egyértelmű, hogy mindenkinek van fb profilja, mint a levegővétel. Könnyebb a kapcsolattartás, gyorsabban terjednek a hírek (és az álhírek), valahogy mindenki ott van, anélkül, hogy látnád őket, vagy fizikailag éreznéd a közelségüket.

Árulkodó, hogy ki milyen képeket tölt fel magáról, hogy milyen képeket és infókat oszt meg. Milyen a családi állapota és hogy milyen ruha, cipő, kocsi, pasi, filmsztár, idézet, parfüm, stb., stb., stb illik hozzá.

A kisgyerekes kismamáknak pedig talán a depresszió ellen is jó, hiszen nem esnek ki a korábbi életük forgatagából. Aztán ott vannak még az állandó idézetmegosztók, azok, akik különböző képekkel illusztrálva kívánnak, jó reggelt, jó napot, jó éjszakát, kellemes hétvégét és jó akármit.

És persze a politika is megtalálja a maga követőit, kéretlenül jönnek az infók, hogy melyik párt miért olyan király vagy éppen miért olyan tré. Vagy, hogy miért kellett ezekre/ azokra/ amazokra szavazni? Vannak azonban olyanok is, akik olyannyira szeretik megosztani magukról a legapróbb információkat is, hogy az már talán túl személyes is. Személyesebb annál, mint amit szeretnénk tudni. Sajnálom, de engem nem érdekel, hogy ki mit ebédel vagy milyen kávét iszik ebéd után. De hát ugye, kinek a pap, kinek a kántor…

Ez a nagy információ megosztás, virtuális kitárulkozás engem elgondolkodtatott. Vajon mi jöhet még? Hova tovább? Van-e még tovább egyáltalán? A mai kor fiataljai a Facebook-on nőnek fel, de vajon ez hogyan fogja befolyásolni a valós, létező emberi kapcsolataikat? Lesznek-e egyáltalán létező emberi kapcsolataik?

Személy szerint én nem aggódom, hiszen a fizikai kapcsolatot még egyelőre nem tudja pótolni semmi. Bár lehet, hogy egy okos programozó matematikus team már dolgozik ezen.

Addig is gyorsan szétnézek a Facebook-on mi történt az ismerőseimmel. ☺

Nóra

U.i.: ugye, mondanom sem kell, hogy megtalálsz engem és a blogomat a Facebook-on? ☺

Vélemény, hozzászólás?

120709koroskupa

Kajakverseny szarvasi vizeken

120710vajda

Jól szerepeltek atlétáink