in

A temetőink nem angolkertek

120713temeto

120713temetoA temetők állapotáról tartottak lakossági fórumot a fenntartók tegnap délután. A szinte mindenkit érintő eseményen megjelentek az egyházak képviselői, Kollár Zsolt az újtemplomi és Horváth Z. Olivér az ótemplomi evangélikus közösség, és Pentaller Attila a református közösség képviseletében, valamint a Polgármesteri Hivatal és a KOMÉP illetékes munkatársai, akik az önkormányzati tulajdonú köztemetőkön kívül máshol is végeznek fenntartó munkákat.

Ahogy azt Hodálik Pál elmondta, a város két ellentétes végén levő két temető kevés eltéréssel hasonló problémákkal küszködik. Mindenhol probléma az őzek kegyeletsértő viselkedése, pedig ők csak az ösztöneiknek engedelmeskednek szemben azokkal a szarvasi lakosokkal, akiket a lustaság vezérel abban, hogy a kerítésen átküzdve magukat megtakarítsanak 100-200 méternyi kerülőt, letapossák azt, utat engedve a négylábúaknak is, nem kevés bosszúságot és anyagi kárt okozva a sírt gondozóknak. Hodálik Pál alpolgármester kérte a lakosokat, hogy ne használják átjáróháznak a temetőket, azok kegyeleti helyek, tiszteljék a holtakat és azokat, akik tesznek a sírjaik ápolásáért.

A sírok gondozása egyébként sem kis feladat, pl. az Újtemető reformátusok által használt részén, ahol meglehetősen sok köztemetés folyik, ami sokszor azt is jelenti egyben, hogy nincsenek olyan rokonok, akik gondozzák a sírt.

Létező probléma még az, hogy az őzek mellett kétlábúak is fogyasztják a sírokra frissen kitett virágokat, ami abból is tudható, hogy egyetlen őzet sem találtak még, aminek a halálát virágcserép okozta szorulás okozta volna. Emellett a szemetelés is rontja a temetők képét, amiknek karbantartása egyébként sem ró kis terhet a fenntartókra. Sajnos messze vagyunk attól az állapottól, hogy temetőink összetéveszthetőek legyenek az angolkerttel, amit az egyik lakossági hozzászóló mint kívánatos célt fogalmazott meg, és így nem is kerülünk hozzá közelebb.

Vélemény, hozzászólás?

120712vajda

Megértük, hogy „megértünk”!

120713tabla

Megjelölik a helyi védettségű épületeket