in

Megjelölik a helyi védettségű épületeket

120713tabla

120713tablaMár a kétezres évek elején elhatározták, hogy felkutatják a Szarvason fellelhető műemlék jellegű épületeket, és meg is jelölik ezeket, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá váljanak a város építészeti értékei, mondta dr. Váradiné dr. Kintzly Ágnes a Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület elnöke kérdésünkre. A kérdésre az okot az a newjsághoz eljuttatott kép adta, amin az a két tábla van, amik közül – a szarvasiak segítségével – választaniuk kell, és amivel megjelölik a helyi védettség alá tartozó épületeket. Ezek lajstromba vételéhez építészek járták végig a várost, amiket egy szakmai zsűri ajánlása alapján helyi védetté nyilvánítottak. Az ilyen épületek száma 50 körül van, amik tulajdonviszonyaikat tekintve önkormányzat, gazdasági társaság ill. magánszemélyek birtokában vannak.

Már a kétezres évek elején elhatározták, hogy felkutatják a Szarvason fellelhető műemlék jellegű épületeket, és meg is jelölik ezeket, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá váljanak a város építészeti értékei, mondta dr. Váradiné dr. Kintzly Ágnes a Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület elnöke kérdésünkre. A kérdésre az okot az a newjsághoz eljuttatott kép adta, amin az a két tábla van, amik közül – a szarvasiak segítségével – választaniuk kell, és amivel megjelölik a helyi védettség alá tartozó épületeket. Ezek lajstromba vételéhez építészek járták végig a várost, amiket egy szakmai zsűri ajánlása alapján helyi védetté nyilvánítottak. Az ilyen épületek száma 50 körül van, amik tulajdonviszonyaikat tekintve önkormányzat, gazdasági társaság ill. magánszemélyek birtokában vannak.

Eredetileg három tábla készült, de abból egy előzetes zsűrizés során egyet már kiejtettek. A végleges változatukban agyagból készülő munkákat Karsai Ildikó makói grafikus művész készítette, aki a következő magyarázatot fűzte alkotásaihoz:

120713_1I. variáció
A félkörív teljes körré egészül ki, amely malomkerék formát „idéz meg”. A kör közepén Szarvas város neve rovásírással írott. Ennek alapjául szolgál a VIII. századból származó avar kori tűtartó, amelyet Szarvas közelében 1983-ban tártak fel. A belső- és külső kör közötti képmezőben hét  egységben, szimmetrikus elrendezésben „szarvasagancs-napsugár” motívum látható. Az agancsok száma hét, ez a szám jelképes üzenetet is hordoz, utal az egykori királyi szálláshelyre, amely a közeli Decsi halom területén lehetett. (Feltételezés szerint Géza fejedelem szálláshelye volt ezen a területen.) A betűtípus formája nyújtott, vésett formájú, utal a rovásírás jellegzetes formájára.

120713_2II. variáció
A tábla alakja négyzetből kirakott, tympanon alakú házoromzati forma. A tábla szimmetrikus tengelyű, belső része csiga vonalban végződő. A motívum a folytonosság, az örök élet és halhatatlanság szimbóluma. Ez az egyszerű formaelem az antikvitás, eklektika jellemző jelölési módja is. Folyton változó világunkban az állandó,- védendő- érték emblematikus kifejezésére, jelölésére alkalmas motívum.

A két prototípust Fabó Éva, helyi kerámikus, restaurátor készítette el.

A Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület tagjai nevében dr. Vaárdiné dr. Kintzly Ágnes kéri az olvasókat, hogy vegyék ki részüket a döntésből, aminek figyelembe vételével készül majd a Képviselőtestület elé terjesztendő határozat-javaslat.

Vélemény, hozzászólás?

120713temeto

A temetőink nem angolkertek

120714polgaror

Szarvasi polgárőr siker