in

Suhogott a kasza

120719aratonap

120719aratonapAz elmúlt hétvégén, pénteken és szombaton rendezték meg Ezüstszőlőben a szokásos Aratónapot. A programsorozat pénteken kora délután a Szárazmalomban kezdődött, ahol Magyarország egyetlen fennmaradt ilyen malmában megőrölték a 30 határon inneni és túli településről származó búzakeveréket, amiből másnapra a szarvasi pékek segítségével elkészült az a hatalmas cipó, amit Kárpáthaza kenyerének neveztek el.

Pénteken délután, az IKSZT átadása után, újabb kopjafa került felavatásra, amit az idei díszvendégek, a délvidéki települések, Nagykikinda, Székelykeve, Szaján, Csóka és Muzslya lakói ajándékoztak Ezüstszőlőnek. Az avató után Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, egy címeres magyar és egy megyecímeres zászlót adott át a délvidékieket képviselő Valka Károlynak. Tette ezt a Békés Megyei Közgyűlés egyhangú határozata alapján, ami annak reményében döntött így, hogy a 2006-ban a Vajdaság Autonóm Tartománnyal kezdeményezett együttműködés új szakaszába lép, új lendületet kaphat.

Az ünnepélyes aktusok zárásaként Závoda Ferenc felkérte Roják Máriát, Császlóc polgármesterét, hogy vegye át felkérőlevelét, és fogadja el a felkérést arra, hogy jövőre a kárpátaljai település lesz a rendezvény díszvendége. A pénteki eseménysorozat a “Délvidéki magyarok” című ünnepi műsorral zárult.

A szombati nap kasza és sarlósuhogással kezdődött. Népviseletbe öltözött csapatok igyekeztek minél alacsonyabb tarlót és minél kevesebb kalászt a területen hagyni, mert a köztük járkáló zsűritagok mindenre figyeltek. A mezőny viszonylag gyorsan szétszakadt, néhol még lábon állt a búza, máshol már a mulatásnál tartottak a népek.

A délután ismét ünnepélyesen kezdődött. Dr. Melis János megható ünnepi beszédében saját gyermekkorára és nagyapjára emlékezett, majd a kenyéráldások után Babák Mihály polgármester megszegte Kárpáthaza hatalmas kenyerét, amit mindenki megkóstolhatott. Závoda Ferenc ezalkalommal Jakab Istvánnak adta át a rendezvény koszorúját, amit azzal indokolt, hogy a MAGOSZ elnöke minden Aratónapra eljött amire hívták.

A továbbiakban átadták a zsűri aratáson és főzésen belül is rengeteg kategóriában odaítélt díjait. Gyakorlatilag majd minden csapatnak jutott valami a legjobb reggeli, legjobb kaszás, legjobb marokszedő, legszebb keresztrakó, vagy a legszemrevalóbb marokszedőnő és számtalan egyéb címen kiosztott díjakból. Az idén a főzőverseny nagy vándordíját Ecser csapata vihette haza.

A délután és az este a csapatok ill. vendégművészek színpadi műsoraival zárult.

Vélemény, hozzászólás?

120718kelenvolgyi

Kelenvölgyi kamarazene

120720madarka

Madárka szállott ránk