in

Madárka szállott ránk

120720madarka

120720madarkaA Cervinus Művészeti Fesztivál keretében, a Cervinus Teátrum előadásában, Gergely László rendezésében láthattuk Ruzante Csapodár madárka című művét tegnap este a Víziszínpadon. A reneszánsz korban íródott darab cselekménye akár tegnap is történhetett volna. Egy meghasadt, démonaival küzdő beszari katona (Venczel Valentin) bögyös feleségére (Jónás Judit) hajt a legjobb cimborája (Bocsárszky Attila), de megnyalná a sót a szomszéd (Rubold Ödön) is. Mennyire mai a történet, ugye? Csak ma megtört közalkalmazott szerepelne a szereposztásban és öltönyt írna elő számára a jelmeztervező. A díszlettervező, talán a Víziszínpadra való tekintettel egy velencei lagúnás-hidas, nagyon eltalált környezetet álmodott meg Ruzante darabjához.

Gergely Lászlótól ezelőtt inkább a fajsúlyosabb darabokat szokhattuk meg, talán ezért is állt fel a közönség oly tanácstalanul a szünetben, kérdőn tekintve a mellette állóra, reménykedve abban, hogy valaki elmondja mi is történt az első félidőben.

Aztán a másodikban minden kisimult. A nézők rájöttek, hogy ez nem egy olyan gondolkodtató darab, amit megszoktunk, egyszerűen csak élvezni kell a történetet és a látványt, sőt, a helyzetkomikumokon már nevetni is mertek. A darab végén vastapssal köszönték meg az előadást a művészeknek, különösen annak a statisztának, aki végig a korlát mellett horgászott és először jött learatni a közönség elismerését.

A szereposztás a következő volt: Parasztlegény – Márkus Judit, Ruzante – Venczel Valentin, Betía, a felesége – Jónás Judit, Menato, a komájuk – Bocsárszky Attila, Tonin, bergamói hadfi – Rubold Ödön, Gnua, szomszédasszony – Vékony Anna

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Vélemény, hozzászólás?

120719aratonap

Suhogott a kasza

120720benka

Benkás sikerek a határokon túl