in

Sziget

120727neger

120727negerKedden egy kicsit komolyabbra sikerült a blogbejegyzés, ezért jöjjön most valami, ami kissé könnyedebb. Egy üdítő nyári sorozatgyilkosságról lenne szó. Érdekel benneteket?

Lehet szidni, középszerűnek ítélni, sablonosnak, vagy unalmasnak tartani, én akkor is imádom ezt a Hölgyet. Így, nagybetűvel, hiszen a rangja megilleti őt, méltán. Minden idők egyik legsikeresebb, legolvasottabb írójáról van szó. Biztos kitaláltátok kire gondoltam. Igen, a jó öreg (talán megbocsátja) Agatha Christie-ről van szó. Kérlek, nézzétek el nekem, de nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni róla, ezt vegyétek figyelembe.

Vajon mi lehet a sikere kulcsa? Mitől olyan jó egy Christie-regény? Miért szeretjük? Vállaltan és nyíltan anglomán vagyok egy kicsit, szóval részemről érthető a rajongás. Na de mások, akik nem anglománok? Ez a nő tudott valamit, ami alapjaiban alakította át a modern bűnügyi regényt. Aki tényleg kiérdemelte a krimi királynője elnevezést (bár ha élne, ennek az elnevezésnek nem örülne felhőtlenül, úgy vélem). Szóval mit tudott ez a jó családból való úrinő, aki véres, kegyetlen és elképesztő gyilkosságokat vitt véghez könyvei lapjain?

A válasz nagyon egyszerű: a gyilkos bárki lehet, nemcsak a klasszikus értelemben vett bűnözők, a börtönviselt, rovott múltú, rosszarcú, erkölcsileg hulla söpredékek. Hanem lehet az egy vénkisasszony is, egy orvos, egy nemes, egy oszlopos, megbecsült tagja a közösségnek. Tényleg AKÁRKI.

És Akárki el is követi a gyilkosságokat, mégpedig úgy, hogy az lehetetlen, de mégsem, hiszen az emberek egyre csak halnak és halnak, hullanak, mint a legyek. Ezen a héten ennek az ismeretlen Akárkinek a gyilkosságait ajánlom a figyelmetekbe. A tíz kicsi néger (Tíz kicsi indián) című regény egy olyan fantasztikus vállalkozás, ami rendkívüli szellemi kihívás és lebilincselő olvasmány is egyben. Hogyan hal meg 10 ember, akik nem is ismerik egymást, egy szigeten összezárva, amikor senki sem öl meg (látszólag) senkit?

Agatha Christie-t elsősorban az izgatta, hogy hogyan lehet kivitelezni ezt a szenzációs tettet, saját bevallása szerint ez motiválta őt a regény megírására, illetve az ismert gyerekvers hátborzongató átültetésére.

Hogy ez hogyan sikerült? Mindenki döntse el maga.  

Ha pedig valaki egy szigeten készül eltölteni a szabadságát, annak feltétlenül ajánlom ezt a regényt nyári olvasmányul! ☺

(A műfaj sajátosságai miatt 16 éven felülieknek ajánlom.)

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

120727soska

Sóska, sültkrumpli

120729vsz1

I. félidő, avagy 31 nap csoda