in

Irány a Mount Everest!

120816montblanc

120816montblancMi kell ahhoz, hogy valaki, miután 4652 méter magasra már felmászott, 158 méterrel a csúcs alatt feladja a Mont Blanc meghódításának a tervét? Bölcsesség.

Szerencsére Molnár Ábelbe fiatal korát meghazudtolva szorult ennyi bölcsesség. A 14 éves fiatalember elmondta, hogy a csúcshódítást megelőző nap egy gleccseren átmászva vizes lett az egyik zoknija, ami másnapra nem száradt meg, így nedvesben volt kénytelen folytatni a túrát, abban bízva, hogy azelőtt jut a csúcsra és vissza, mielőtt a lába visszafordíthatatlanul károsodik. Igen, a csúcsra és vissza, mert vissza is kell jönni, amivel sokan nem kalkulálnak, ezért történik a hegymászóbalesetek nyolcvan százaléka a visszaúton.

Molnár Ábel tavaly kezdett el 3000 méter feletti hegyeket mászni. Az alacsonyabbakkal már szoros barátságban van vagy tíz éve, hiszen szülei testvérével együtt már kisgyermekkoruk óta háti hordozóban magukkal vitték Erdély hegyeibe, majd nagyobb korukban a saját lábukon folytatták a túrázást. Ábelt más sportból ismerhetjük Szarvason. Bátor György, alias Doxi irányítása alatt korosztályában háromszoros magyar bajnok kajakos 2000 és 4000 méteren, valamint 4×500-as váltóban.

Molnár Ábel nagybátyjával, Krajcsovicz Pállal, alias Sulccal, együtt vett részt azon a július 30 és augusztus 9 között szervezett mászótúrán, amin kilenc négyezer méter feletti csúcsot hódítottak meg hatfős csoportjukkal. Ebben a magasságban már állandó minusz, a csúcsokon -10 fok van. Ábel elmondása szerint sokszor jutott holtpontra, de mindig túl tudott lendülni rajta. Az Alpokban a mászók hegyi menedékházakban pihenhetik ki a nap fáradalmait, hogy aztán másnap hajnalban nekifussanak a következő adagnak. Az egyik menedékház vezetője rájuk is csodálkozott, mert elmondása szerint még nem látott ilyen fiatal csoportot ezen az embert próbáló ötnapos túrán. A Mont Blanc lett volna a tizedik csúcs, ami feltette volna az i-re a pontot, de ez most neki nem sikerült, így legalább megvan a jövőévi célja. A “fehér hölgy” egyébként nem technikailag nem nehéz feladat, de borzasztó sokat kell menni ahhoz, hogy a tetejére állhasson az emberfia. A távolabbi cél a Mount Everest, jelentette ki határozottan Molnár Ábel, akiknél a ritka levegő szeretete családi vonás lehet, mert a kilencéves öccse, Molnár Előd is túl van az első háromezres, pontosabban 3051-es csúcsán.

Hogy a bölcsesség mellett mi kell még ehhez a sporthoz? Molnár Ábel szerint a fizikai erőnlét mellett fejben is nagyon egyben kell lenni. Kitartás és még nagyon stabil lelki állapot is szükségeltetik ehhez a sporthoz.

Reméljük, jövőre a csúcshódításról adhatunk hírt!

Vélemény, hozzászólás?

120816bolzak

Ismét nálunk jártak a Bolzák

120817pmh

Egymilliárdot a Körösre