in

Vissza a gyökerekhez

120914kertbarat

120914kertbaratA szomszédos települések sorában az idén a Szarvas, ill. a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör következett abban, hogy vendégül lássa a környék kertbarátait és ilyenkor, ősszel esedékes közös kiállításukat.

A rendezvénynek a civilek új otthona, a Damjanich utcai Civil Ház adott otthont pénteken délelőtt, aminek egyben ez volt a premierje is. Az asztalokon a gyomaendrődi, a kondorosi, a békésszentandrási és természetesen a szarvasi kertbarátkörök gyümölcs- és zöldségkölteményei sorakoztak. Nem kis teljesítmény ez ilyen körülmények között, mint amilyenekkel az idén sújtott minket a természet.

A szomszédos egyesületeket Ádám József (Gyomaendrőd), Laurinyecz György (Kondoros) és Szűcs Elekné (Békésszentandrás), míg a hazait Mótyán Tibor képviselte.

Polgármesterünk, Babák Mihály, egészen Tessediktől kezdte beszédét. Ekkor mindenki kicsit közelebb húzódott a gyümölcskosarakhoz. Elmesélte, hogy az egyik éjjel Dankó Béla képviselőtársával hogy koszorúzták meg Tessedik Sámuel mellszobrát a Vidékfejlesztési Minisztérium fedett oszlopcsarnokában. Egyből két koszorút vittek neki, mert egyet kevésnek találtak. Szarvas neki köszönheti kertkultúráját, mondta, hiszen Tessedik volt az, aki többet, szebbet szeretett volna adni a szarvasiaknak, akik viszont megtettek mindent ellene. Ám munkálkodása így sem volt hiábavaló, azóta fejlett a város kertkultúrája, bár az utóbbi évtizedben, évtizedekben kicsit hanyatlásnak indult. Mostanában sokan feladták kertjük művelését, városszéli telkeiken a növénytermesztést, mert egyszerűbb megvenni a TESCO-ban és a LIDL-ben, ill. a kertészkedésnek komoly konkurenciát jelent az erkélyen való könyöklés cigivel, esetleg egy sörrel a kézben. Szerencsére a mai napig vannak olyanok, akik foglalkoznak kertjükkel, megtermelik a saját részükre a zöldségeket, akinek több van, kiviszi a piacra, és talán egyre többen térnek vissza a gyökerekhez. Nekik köszönte meg polgármesterünk, hogy megmutatják a gyerekeknek, akik azt sem tudják, hogy a tej hogy jön ki a tehénből, hogy nem csak tévézésből és számítógépezésből áll a világ és nem mirelit formájában szedik le a zöldséget, gyümölcsöt.

Vélemény, hozzászólás?

120914tsm

Csak profi és mesterfokon

120915szekely

Szilvás Szakmai Napok a Székelyben