in

Küzdelem a nokiásdobozok ellen

120921nokia

120921nokiaAhol valaki jól jár, ott valaki rosszul jár, hangzott el azon a korrupcióellenes konferencián, amit a Polgármesteri Hivatal Körtermében tartottak a mai napon. Az esemény egy roadshow része, aminek az ötödik állomása városunk.

Babák Mihály polgármester köszöntője a korrupció ellenes háború zászlóbontásnak is beillett volna, ha már nem bontottak volna zászlót korábban. Sajnos egészen kis zászlót. Legalábbis mi itt vidéken így érezzük.

A pénzhajhászat juttatott minket a válsághoz, mondta Babák Mihály, vannak nagyon gazdagok és nagyon szegények, akik most még gazdagabbak és még szegényebbek lettek. Vannak, akik a másokon való élősködésre rendezkedtek be, ami sajnos a politika világába is beszivárgott.

A rendezvényt a sok előadó között két országgyűlési alelnök, dr. Latorcai János és dr. Ujhelyi István, is megtisztelte, de eljött az Állami Számvevőszék osztályvezető főtanácsosa, dr. habil. Németh Erzsébet, Arnold Mihály, a NAV alelnöke is. A rendezvény vendége volt a szarvasi származású dr. Gajdos Róbert (a képen), aki ma a Közbeszerzési Hivatal vezetője.

Dr. Latorcai János jó ötletnek találta, hogy ezt a konferenciát Szarvas István és dr. Papanek Gábor egy ilyen kis városba szervezte, mint a mi kis városunk, mert ahogy mondta, Budapesten egy ilyen téma elsikkadna a többi között. Mint ahogy annyi pénz is elsikkad arrafelé. Legalábbis mi ezt itt vidéken így látjuk.

A tizenhárom előadás többségét figyelemmel kísérve úgy néz ki, hogy az előadók tökéletesen tisztában vannak a korrupció anatómiájával, működésével, sőt, még a megszüntetésére is tudják a megoldást. A megoldást, ami biztosan sokaknak fájna, mert sok tyúkszemre, sok jó helyre betett tyúkszemre rátaposnának, ami egyáltalán nem segíti, és nem gyorsítja ellene a harcot, amibe már annyi idealista bicska beletört, és ami még a nálunk fejlettebb demokráciákban is egészen magasra jutott. Tőlünk keletre, néhány szovjet utódállamban pedig épp hogy nincs kinevezett korrupciós pénzekért felelős miniszter. Ennél azért nálunk jobb a helyzet.

Azt, hogy nálunk mennyire szivárgott be az államgépezetbe, egy egyszerű kísérlettel fel lehetne mérni. Nyomást kellene gyakorolni a Nokiára, hogy a telefondobozainak a belmérete csak 5-5 milliméterrel legyen kisebb, mint a ma Magyarországon forgalomban levő bankjegyek. Ha ezt sikerül elérni, akkor már csak várni kell. Várni kell arra, hogy mikor nyújtanak be javaslatot a bankjegyek cseréjére azzal az indokkal, hogy azok méretének csökkentése mekkora megtakarítást jelentene. Ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

120921reggeli

Kerékpáros jó reggelit!

120922csillagasz

Üstökösök vizét isszuk