in

Időskorban is szükség van élményekre

120928konyvtar

120928konyvtarAz Országos Könyvtári Napok idei rendezvénysorozatát a “Könyvtárak az aktív idősödésért” címmel bocsátották útjukra. A logójában még Városi Könyvtár, de nevében már Székely Mihály Intézmény Nyilvános Könyvtár munkatársai színes programot szerveztek erre a hétre. Baginé Tóth Erika könyvtárvezető bemutatta, milyen rendezvényekre várják az idősebb generációt – és mindenkit. Az érdeklődők a biztonságos öregkorról a rendőrökkel és szociális gondozókkal konzultálhatnak, lesz író-olvasó találkozó Endrei Judittal, hangulatos beszélgetés elődeink életéről dr. Kutas Ferenccel, de jön időskorral foglalkozó terapeuta és a hét zárásaként lesz egy többgenerációs interaktív társasjáték unokáknak és nagyiknak.

Babák Mihály polgármester kicsit fiatalosabb felfogásban közelítette meg ezt a dolgot megnyitójában. Időskorban is szükség van élményekre, nem csak emlékezésre, mondta városunk első embere. Ahhoz, hogy élményeket szerezzen, többnyire ki kell mozdulnia otthonról, de ez sokszor kihívás. Kihívás, mert  esetleg a felöltözés is komoly pszichés próba elé állítja az idősebbeket, még akkor is, ha fizikailag nem is lenne annyira megterhelő. Pedig ha az ember pszichéje rendben van, akkor kevesebbet is lesz beteg. Sajnos a mai társadalom a tünetek kezelésére rendezkedett be ahelyett, hogy generálisan a megelőzésre helyeznék a hangsúlyt.

Tudjuk, hogy polgármeseterünk olvasni könyvet szeret, pedig ha egyszer megkérne valakit, hogy kapcsolja be a számítógépét, és elkezdene olvasgatni a wikipédia magyar oldalain, még csak szótáraznia sem kellene, biztosan megváltozna a véleménye. Erre leghamarabb hét év múlva kerül sor valószínűleg, amikor visszavonul, és lesz ideje, hogy az unokájával eljöjjön egy ilyen könyvtári rendezvénysorozat unoka-nagyi foglalkozására, majd meglátja, hogy van élet a papíron túl.

A megnyitó végén a KöröspArt fotóklub tagjainak a képeit csodálhatták meg a résztvevők. Akik veszik a fáradságot, és elmennek a rendezvényekre, vagy csak egyszerűen fel akarják eleveníteni, milyen nagy tömegben a könyvek szaga, ki ne hagyja megtekinteni a kiállítást! Minden képe figyelmet érdemel.

Vélemény, hozzászólás?

120928animato

Lelkesen zenéltek

120929korus

Szlovák Kórusok X. Jubileumi Ökumenikus Találkozója