in

Megcsonkított fák városszerte

121010eon

121010eonA minap motorosfűrészek zaja verte fel a Zölpázsit csendjét. Gondoltam, az elhagyatott sarki ház tulajdonosát felszólította a KOMÉP, hogy tegye rendbe az utcát az ingatlan előtt és az ő megbízásából vágnak rendet minden fronton. Mikor a láncfűrészesek befordultak a sarkon lett gyanús, hogy másról van szó. Mikor az egyik láncfűrészes megindult a szomszéd felé, akkor már sejtettem, hogy másról van szó. Tavaly is volt ilyen gallyaló akció, de akkor nem tűnt fel, a pusztítás mértéke, igaz, nem is figyeltem.

Ahogy most is, akkor is odamentem a gallyalást végzőkhöz, és megkértem őket, hogy előttünk tulajdonosi felügyelettel legyenek szívesek elvégezni a munkát, mert nem szeretnék arra hazajönni, hogy félbevágott fák figyelnek az utcán. Ahogy akkor is, most is készségesen a rendelkezésemre álltak a munkások, jöttek megnyugtattak, hogy előttünk nem gallyalnak, mert nem ezen az oldalon van a villanyvezeték. Most a bekötések körül is megnyesték a fákat. “Szerencsére” előttünk épp az ősszel vettem ki egy elszáradt nyírfát a vezeték alól, és amit a helyére ültettem, nem fogta meg. Mondhatnám megint, szerencsére.

Ahogy tavaly sem, az idén sem figyeltem, mekkora pusztítást okoz egy ilyen akció, ám egyik kedves barátom felhívott, hogy az utcájukban agy platánt konkrétan félbevágtak. Szerintem az egyik legszebb, legméltóságteljesebb fa a platán, ezért reggel arra kanyarodtam, hogy lefényképezzem a lefejezett fát, de csak a lombját a földön találtam, a fának már nyoma sem volt.

A környéken persze már volt nyoma az E.ON megbízásából tevékenykedő láncfűrészeseknek, sőt, épp akkor nyomorítottak meg egy nagyon szép tuját. Nem a munkásokat hibáztatom, hogy ezt az eszement pusztítást kénytelenek elvégezni, sajnos ez a feladatuk. Tőlük tudtam meg, hogy a nagyfeszültségű, 22 ezer voltos vezetékeknél a védőtávolság 5, a 230-asoknál 2, a szigetelt bekötéseknél 1 méter. Nézzük meg az utcáinkat! A keskenyebbeknél egy sorban vannak a fák és a villanyoszlopok, mert máshol nincs hely, de a szélesebbeknél is egészen biztos, hogy beleesik a lombja a védőtávolságba.

Mi a megoldás? Van?

És ez csak az E.ON. és az utca egyik oldalán. A másikon mennek az Invitel és a Szarvasi Informatikai Kft. kábelei. Ha ők is elborulnak, akkor csak három méternél alacsonyabb fáink lesznek az utcán. Gesztenyefák félbevágva?

Arról nem is beszélek, hogyha egy fát kiveszek az utcán, természetesen engedéllyel, akkor azt pótolnom kell. Naná, hogy pótolom, mert szeretem, hogy fák vannak a környezetemben. De miért pótoljam? Hogy öt-tíz év múlva lefejezzék?

Fizetünk annyi áramdíjat, hogy a zsebünkből összedobott extraprofitból találja már meg az E.ON a módját, hogy ne kelljen ekkora pusztítást végeztetni. Tegye a földbe a kábelét, ahogy az normális helyeken van! A városvezetésnek is a sarkára kellene állni, hogy ne legyen ilyen városképrombolásra lehetősége senkinek, ha már olyan büszkék vagyunk szépülő lakhelyünkre. Az E.ON viszonylatában nincs esély, egészen biztos vagyok benne. Állam az államban.

Akinek van képe, küldje el, hogy meg tudjuk mutatni a pusztítást, amit az egyébként a zöldségére oly büszke E.ON nevében végeznek!

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

121009lufi

Gumi Misi elfoglalta hivatalát

Közlekedésbiztonsági nap – 2012. október 26.