in

Legyen Ön is létező!

121010hazard

121010hazardJelen sorok írójának volt szerencséje háromszor látni Victor Haïm komédiáját, a Hazárd keringőt Varga Viktor rendezésében. Szlovákul. Most, hogy végre magyar nyelven is folynak a próbák, és nem csak sejtem, hanem értem is, miről szól pontosan, mindenkinek tudom ajánlani egy könnyed péntek esti kikapcsolódásnak.

A magyar változatban is Dósa Zsuzsa, Domján Edit- és Kisfaludy díjas színésznő játssza a nőt, aki kétszázzal hajtott a ködben, és annak rendje és módja szerint… szörnyethalt. A purgatóriumba kerül, ahol az angyal, a Jászai Mari-díjas Rubold Ödön, egy pontozásos játék során dönti el, hogy Pokol vagy Menyország. Nulla pont le, száz pont fel. A szokás ősidők óta létezik. Azt nem tudható, hogy az a szokás, miszerint a játékszabályok az angyal kénye-kedve szerint változnak, mikor lett bevezetve, de egészen biztos, hogy a szlovák nyelvű bemutató előtt, mert akkor már pont ilyen elviselhetetlen volt az angyal. Egy biztos, se a mennybe, se a pokolba nem könnyű bejutni.

A darab hivatalos beharangozója így szól:

Egy nő kétszázzal rohan a ködben… Egy különös találkozás élet és halál közt. Egy angyal és egy az élet és a halál közti létben leledző hölgy különös játéka, a tét a mennybe vagy a pokolba jutás. A hagyomány ős idők óta létezik, és a játék életre halálra megy. Itt a purgatóriumban dől el minden, úgynevezett tisztítótűz, maga a játék.

Különös humorral, jókedvvel, harc a létezés újabb formájáért. Az angyal dönt, az angyal ítél és mindent tud, és mindenért pont jár, vagy pontelvonás. „Legyen Ön is létező!” Az elért pontok száma határozza meg az új útirányt, fel vagy le. A játékszabályok különösek és nehezen értelmezhetőek, ennek érdekében az ember még akkor is hazudik, amikor már a hazugságnak semmi értelme…

Ez a játék elvarázsol, megnevetett és „leszámol” velünk, különösen szórakoztató igazi színészkoncert.

Szereplők:
Nő: Dósa Zsuzsa
Angyal: Rubold Ödön

Magyar nyelvű fordítás: Dósa Zsuzsa
Díszlet: Martini Yvette
Dramaturg: Varga Viktor / Martin Hodoň
Rendező: Varga Viktor

Bemutató: 12.10.12. 19:00 Vajda Péter Művelődési Központ (vagy hogy is hívják manapság)

Vélemény, hozzászólás?

Közlekedésbiztonsági nap – 2012. október 26.

121011oregfiuk

Letaglózó győzelem