in

“Úton levés…”

121019gyakorlo

121019gyakorlo2012. október 10-én a Szent István Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde szakmai tanácskozásra, konferenciára invitálta Békés megye pedagógusait. A TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-0354 számú pályázat rendezvényeként a gyakorló pedagógusok számára „az úton levés” szellemiségével megtartott alkalmon résztvevő kollégák és pedagógus jelöltek betekinthettek a Referencia-intézmények minősítési folyamatába, és az azokban folyó minta értékű szakmai munkába. A Körös-Szögi Kistérségben négy előminősített Referencia-intézmény található, amelyek minta értékűen segítik a közoktatás megújulását, szakmai irányvonalak, innovációk megerősítését. A Gyakorlóintézmény előminősítési munkáit az intézmény korábbi vezetője, Kiss Margit igazgató asszony kezdte meg, és az intézmény jelenlegi vezetése, mint átívelő projektet nyújtotta be pályázatként, s végzi a minősítést. A vendégeket köszöntötte Sipos Lászlóné dr. dékáni referens, aki hangsúlyozta, hogy a felsőoktatásnak és a közoktatásnak folyamatos párbeszédet kell folytatni, és kölcsönösen érzékenynek kell lenni egymás törekvéseire.

„Mint azt a mondás mondja, minden út – jó út, amely elvezet valahova.” Az üdvözítő célhoz sokféle út vezet. Minthogy az oktatás egy folyton renoválás alatt lévő épülethez hasonlatos, szükséges azoknak „a kőműves technikáknak” az ismerete, amitől ez a ház, ez a rendkívül eklektikus ház még áll. Závogyán Judit pedagógiai szakértő a Dél-Alföldi Régió előminősített Referencia-intézményeit mutatta be, átfogó képet festve azokról az értékekről, és értékpontokról, amelyekkel az intézmények bírnak. Előadásának fontos üzenete volt, hogy bíztatta az intézményeket, az intézmények vezetőit, hogy keressék meg, és tudatosan rendszerezzék „Jó-gyakorlataikat”, s szolgáltatásaikat ajánlják és tegyék elérhetővé más intézmények számára is. Részletesen bemutatta a Referencia-intézménnyé válás folyamatát, és azt a hálózatépítést, amely a térség intézményeinek szakmai fejlődésének egyik motorja lehet. Bíró Gyula igazgató, szaktanácsadó előadásában a bölcsőde, óvoda, iskola értékeinek megőrzése apropóján mutatta be az óvodapedagógia erősségeit, követendő mintáit és az iskola világának izgalmas megújulási szükségletét. A konferencia három szekcióban folytatódott. A Faggyas Jánosné szakvezető óvodapedagógus által vezetett szekcióban a projektszervezés óvodai gyakorlatát ismerhették meg a résztvevők, míg Gyekiczki Istvánné szakvezető óvodapedagógus szekciójában interaktív mesefeldolgozás témában folytathattak párbeszédet a pedagógus kollégák. Az iskolai szekcióban a Szent István Egyetem ABPK főiskolai tanársegéde F. Rácz Tünde pszichológus Konfliktuskezelés az iskolában témában villantott fel mozzanatokat.

A résztvevő intézmények képviselői, előminősített Referencia-intézmények, a későbbiekben is kölcsönös hospitálásokat szerveznek, és betekintést engednek egymás munkáiba, kölcsönös tapasztalatszerzés és innovációik finomítása céljából.

Amíg úton vagyunk, nincs velünk semmi baj…És úton vagyunk.

Bíró Gyula

Vélemény, hozzászólás?

121018arbo

Tüzelő a Pepikertből

121019foteri

Jótékonysági gyűjtés