in

Új utakon, új halfajokkal

121025feledi

121025felediÚj, hazánkban nem őshonos halfajokkal folynak kísérletek a Halászati és Öntözési Kutatóintézet zárt rendszerű kísérleti halnevelőjében. Arra, hogy a ponttyal és más őshonos halfajokkal végzett munka mellett mi indokolta a barramundival és a vörös árnyékhallal végzett kísérleteket a válasz egyszerű: minőségi termék előállításán keresztül választékbővítés és a termelés jövedelmezőségének javítása. A barramundi és a vörös árnyékhal exportképes, értékes halfajok, amelyek iránt jelentős kereslet mutatkozik. Hazai akvakultúrás termelésünk és kutatási tevékenységünk számára is mindkét faj teljesen új “jövevény”, és termelésük európai viszonylatban is csak rövid múltra tekint vissza. Így a termelési- és tenyésztési kísérletek tudományos szempontból is nemzetközi szinten érdeklődésre számot tartó eredményeket hozhatnak. A fajok zárt rendszerekbe történő telepítése tudományos és gazdasági célokat egyaránt szolgálhat. Az NKTH által támogatott Nemzeti Technológia Program (BARRA_09) pályázat keretében a Jászkiséri Halas Kft. vezetésével a Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI), a Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. foglalkozik jelenleg a barramundi és a vörös árnyékhal nevelési technológiájának fejlesztésével.

A projekt általános célja a két új halfaj bevezetése a hazai intenzív haltermelésbe. A HAKI feladatai a projektben az alábbiak:
– az ivadék és a növendék halak termelési technológiájának fejlesztése.
– élő eleség dúsítása C-vitaminnal és esszenciális zsírsavakkal.
– a takarmányozási technológia és az ehhez használt nevelőtápok fejlesztése,
– stressz-paraméterek vizsgálata,
– a növekedés modelljének leírása,
– ökonómiai és marketing vizsgálatok.

A négyéves, 2009 őszén indult projekt jelenleg a harmadik évét zárta. Az eddigi tapasztalatok és kísérleti eredmények alapján a barramundi hazai körülmények között, intenzív rendszerben sikeresen nevelhető, azonban a vörös árnyékhal az intenzív tartási körülményeket rosszabbul tolerálja, így gazdaságos termelése nem várható.

Vélemény, hozzászólás?

ArvaiPal_2

Emlékezés Árvai Pálra

“Ragadozó” brazil pulykákkal küzdenek a magyar termelők