in

Ismét gondoztuk hagyományainkat

121103fr

121103frÉvről-évre egyre nehezebb feladat elé vannak állítva a Szarvasi Idénynyitó Disznótor szervezői. Az előkészítő munka során már–már veszni látszik az ügy, amikor egy utolsó erőtartalék kipréselésével pislákolni kezd a fény az alagút végén. Mielőtt tudatnánk a Szarvas és Vidéke Kolbászkészítő Mestere cím új tulajdonosát, engedjenek meg némi kitérőt, mert vannak nemes megnyilvánulások, amik mellett méltatás nélkül ellépni egyszerűen lehetetlen! Bizonyára nem mondok ujjat azzal, hogy meglehetősen mostoha, pénzínséges időket élünk, mely helyzetben áldozatok nélkül színvonalas rendezvényeket összehozni lehetetlen. Szerencsére e vidéken van egy vékony réteg akik számára fontos a hagyományaik gondozása, nem riadnak vissza az áldozathozat-hozataloktól, teszik dolgukat,mert tudják,hogy egy nemzet nagysága abban rejlik hogy milyen erővel ápolják és milyen eredményesen adják tovább hagyományaikat. E réteg tagjainak tolmácsolom úgy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, mint Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elismerését és köszönetét. Köszönet Szarvas város önkormányzatának, a szarvasi hagyományőrző gazdáknak és vezetőiknek, továbbá mindazoknak, akik önzetlenül hozzájárultak ahhoz, hogy ez a rangos rendezvény létrejöhessen, természetesen Önökről sem megfeledkezve kedves résztvevők, hiszen önök nélkül aligha sikerült volna ilyen szépre ez a mai nap. Elkészítették dédszüleink, ezer ízű disznótori süteményeiket, a felejthetetlen töltött  káposztát, a gyümölcsöskertek illatát idéző párlatokat,s a verseny főszereplőjét a szarvasi kolbászt, mely méltón e vidék étkezési hagyományainak legértékesebb része! E megállapítás révén el is érkeztünk oda,hogy kijelentsük határozottan és megkérdőjelezhetetlenül, hogy a szarvasi kolbász HUNGARIKUM.

Ebben a kiemelt kategóriában ad lehetőséget immáron 4. alkalommal a Szarvasi Idénnyitó Disznótor mindazok számára, akik megszeretnék méretni magukat a Szarvas és Vidéke Kolbászkészítő Mestere Címért. Október 13-án 22-en szálltak ringbe a megtisztelő címért. A  feladott sült és száraz kolbászok értékelésekkor figyelembe lett véve a szín, íz ,töltés állag, a szalonna és hús aránya. Mindezek szakmaias, korrekt és reális figyelembevétele után a zsűri úgy döntött, hogy 2012-ben Szarvas és Vidéke Kolbászkészítő Mestere címet, a velejáró vándor nagydíjat, és a hozzátartozó 20 000 forintot a 3-as számmal jelölt kolbász készítőinek ítélte oda, akik mint később kiderült, a HUNYAI BARÁTI KÖR TAGJAI .

Ezen kívül a szervezők még 4 kategóriában helyezési, érdemes, és különdíjakat adtak át érdem szerint. Az ünnepélyes díjkiosztást emelkedett hangulatú nótázás és tánc váltotta fel. A kitűnő zene mellett mindenki jól érezhette magát aki csak arra járt, titkon bizakodva, hogy összefogással e rendezvény által jövőre ismét lehetőség adódik e nagy értékű hagyományaink gondozására. Arra biztatnám a tehetősebb lokálpatriótáinkat, hagyományőrzőket, pozicionáltakat, továbbra is legyenek aktívak, szerezzenek új pártolókat e nemes szellemiségnek. Hívják fel a figyelmet a hagyomány ápolás értékére, szépségére, hiszen ezzel rétjeinket, erdeinket, vizeinket, őseinket, s szűkebb hazánkat képviseljük!

Budapest, 2012. október 14.

Forschner Rudolf szarvasi lokálpatrióta, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Zsűribizotságának tagja

Vélemény, hozzászólás?

121101konyv

Haramiák kapitányai

121103furelise

Miért?