in

210 éves a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium

121126vajda

121126vajdaA vajdások ünnepelni és emlékezni gyűltek össze szombaton, rendhagyó módon, három helyszínen is. Az iskola aulájában délelőtt meghívottak, vendégek, öregdiákok, diákok és tanárok közösen pillantottak vissza a múltba.

Szabó János iskolalelkészünk igehirdetése azonban inkább a jövőről szólt (1Móz 28,10-19.) Arról, hogy az ember akkor érzi jól magát a világban, ha van egy szilárd tájékozódási pont, ami megteremti azt a világot, ahol tud és szeret élni. Iskolánkban szeretnék hozzásegíteni a fiatalokat a Szenttel való találkozáshoz, hogy legyen ilyen tájokozódási pontjuk és magukat megismerve tudjanak élni az élettel. Ez az elkövetkező évek közös feladata lesz.

A köszöntők sem csak a múltról, hanem a fenntartóváltást követő új jövőről is szóltak. A Vajdának nem csak múltja, jelene de tartalmas jövője is van – hangzott el az igazgató asszony, Kitajkáné Szántai Mária beszédében.

Az előadók már a múltról szóltak. Dr. Kutas Ferenc előadásában az iskolatörténet fejezeteiből merített. Maga is hangsúlyozta: ez a múlt oly bőséges hagyaték, hogy a keretek csak áttekintésére adnak lehetőséget. Koszorús Oszkár nyugalmazott egyházmegyei felügyelő a méltatlanul mellőzött Raffay Sándor evangélikus püspökről tartott előadást. A kedélyes előadó a családi archívum értékes darabjaival is megismertette a hallgatóságot. Pécsváradi Antal az iskolai hagyományőrzés egy különleges alkotását, a Hősök falát mutatta be. Az iskolai szinten vélhetően párját ritkító kezdeményezés létrejöttét az ötlettől a befejezésig követhettük végig.

Az előadások után vendégeink iskolatörténeti kiállításokat tekinthettek meg. A délelőtti program az állófogadáson kötetlen beszélgetéssel zárult.

Másik helyszínünkön a sportcsarnokban a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói és a vajdások mérték össze erejüket. A focisták nyitották a sort, és a szoros küzdelemben végül a vendégek győztek. Őket követték a röplabdások vegyes csapatai. A lelátókon helyet foglaló diákok hangos szurkolása is hozzásegítette a vendéglátókat a győzelemhez. A kosaras lányok küzdelme ismét a vendégek sikerét hozta. A meccsek szüneteiben sem unatkozhattak a diákok: volt aerobic, tánc, és a szarvasi hip-hopos lányok bajnokságon is sikeres bemutatója zárta a rendezvényt.

A délutáni ünnepélyes istentisztelet az Evangélikus Ótemplomban zajlott le Gáncs Péter püspök úr igehirdetésével. Ezt követően iskolánk tanulói gálaműsort adtak elő. A diákok magas színvonalú előadói képességekről és hangszeres tudásról tettek tanúbizonyságot.

Az ünnepi rendezvény méltó módon állított emléket a múltnak és bizonyosságot nyerhettük arról, hogy közös munkánk eredményeként biztató jövő előtt állhatunk.

A rendezvényről további képek tekinthetők meg az iskola honlapján: www.vajdaevang.hu

Vélemény, hozzászólás?

121126derzsi

Két szerelem krónikája

121126nora

Készülődjünk!