in

Ufók és madárijesztők

130228szlovak

130228szlovakMint egy kora reggeli álmos látomás, vagy mint egy fantazi film túldimenzionált jelenete tűnt fel előttem az iskola aulájában III. Balázs király a prémes, lobogó palástjában, aranyból veretett koronával a fején. Kezében Darth Wader világítós és zümmögős kardja, amivel sebesen kerget egy életmentésből szabadult ifjú tűzoltót. Az összetett és mozgalmas jelenetbe jobbról és balról is újabb szereplők érkeztek. Egy tüllszoknyás macskalány, egy hétpöttyös katicabogár, a jóságáról híres déli boszorkány, egy focista és egy fürt szőlő.

Az óvoda apróságai és munkaközössége is hódolt a farsangi hagyományoknak, zajos, vidám, télűző felvonulásuk a sok szalmakalapos madárijesztő ellenére sem volt ijesztő. Épp ellenkezőleg, szemet gyönyörködtető látvány volt a temérdek mini maskarás. Délelőtt a szülők szendvicseket készítettek, abból kapott tízóraira minden tanuló. Több mint kétszáz diák öltözött ezen a napon egyéni jelmezbe, melyek közül többen elnyerték a zsűri különdíját, mivel jelmezük ötletes, házilag készített, mutatós  ruhadarab volt.

Amennyiben ez az aprócska iskolai zűrzavar valakinek még nem lenne teljes, annak elárulom, hogy néhány óra elteltével még az ufók is leszálltak ide. Február 14-én meghívásra érkeztek a Föld nevű bolygóra, Szarvas városának művelődési házába, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon farsangi mulatságára. Ámult az összes zöld fejük, amikor megpillantották a nyolcadik osztályosok nyitótáncát, központban a hercegi párral. Szuhaj Katinka és Oroszki Norbert kívántak jó szórakozást a nézőközönségnek, akik már az előtérben elhelyezett kivetítő köré is szűkösen fértek. Nem is csoda, hiszen az 1.b-s matrózok, az 1.a-s színes ceruzák és az 1.c-s bogárkák színpadi műsora élmény volt, mind hangulatában, mind koreográfiájában. Ezt követték a 2.a-s kéményseprűk, a 2.b-s egérkék és a 2.c osztály ollót kattogtató rákjai. A folytatásban vegyes táncjeleneteket mutatott be a 3.a, majd bábúként mozgott a 3.b és végül a rejtekadó erdőbe csöppent a 3.c osztály. Kung- fu pandaként lejtett a 4.a osztály és tolvajként osont a sötét színpadon a 4.b. A felsős ötödikesek törpikék, kantris- gangnam style-os őrültek, majd táborlakók és ufók képében jelentek meg a színpadon. 6.a Grease musicelt elevenítették fel a hercegi pár és udvartatása előtt, a  6.b-sek színes esernyős hölgyek és  nyakkendős gantlemanek vívódását mutatta be. A 7.a osztály Grammy díj átadásának elképzelt jeleneteit vitte színpadra, majd fergeteges rocki parti kerekedett a 7.b osztály jóvoltából. Valamennyi osztály produkciója kirobbanóan jó hangulatú volt. Erre tettek még rá egy lapáttal a szülők, akik Valentin napja alkalmából a szeretetüket és cukorkákat szórtak az ujjongó gyerekek közé. A tanári műsor tv-jét az igazgatónő, Medvegy Pálné távkapcsolóval irányította. Az elpandásodott tv maci, a népszerű Sponga Bob, a hagyományőrző Röpülj páva, és a Marylin Monroe kegyeiért küzdő férfiak előadása után úgy döntött, hogy inkább az iskolában folyó eseményeket követi figyelemmel, mintsem a televízió műsorát.

Az egész napos télűző örömünnep az iskola épületébe visszatérve még folytatódott. Zsákbamacska húzás, tombola sorsolás, játszóház, arcfestés, teaház, sok-sok zene és vidámság várta a tanulókat. Sajnos az ifjabb ufonautáknak este nyolckor, a felsős kozmoszlakóknak este tízkor haza kellett térniük űrállomásukra azért, hogy 2014-ben újra landolhassanak a szlovák iskola fergeteges farsangi programján.

– Maya –

fotó: Szklenár Tamás és Príbelszki László

Vélemény, hozzászólás?

130227sportolok

Átadták a sportdíjakat

130302jegpalya

Itt a tavasz. Korcsolyázzunk!