in

Top Tippek a nyelvvizsgákra készülő diákoknak

130402nyelv

130402nyelv2013. március 23-án Rádai Péter érkezett iskolánkba, a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumba, hogy „Top Tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak” címmel tartson előadást az érdeklődőknek. Péter jelenleg az Euro Nyelvvizsga Központ munkatársa. 20 évet töltött a nyelvtanárképzésben és majdnem ugyanennyi ideje vezet rövidebb, hosszabb tanártovábbképző programokat, tanfolyamokat.

Péntek délután több, mint 120 diák és nyelvtanár gyűlt össze az iskola aulájában, hogy használható, tanulást segítő ötleteket kapjon a nyelvvizsgára készüléshez. A 90 perces interaktív előadás során bátrabb diákjaink hozzászólásaikkal segítették az előadó munkáját.

Az első kérdés az volt, vajon létezik e „jó nyelvvizsga”? Péter a diákokat bíztatta, mondják el elképzelésüket egy ilyen vizsgáról, amely hasznos és hosszú távon hasznosítható tanulási élményt ad. Majd ezeket a szempontokat hasonlította össze az Euroexam vizsga rendszerével.

A foglalkozás második részében áttekintettük azokat a feladatokat (pl. írott szöveg áttekintő olvasása, megegyezés vitáskérdésben), amelyek egy nyelvvizsga írásbeli és szóbeli részében is megjelennek. A top tippeket bemutató foglalkozás sorra vette a nyelvi készségeket (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, írott szöveg létrehozása, beszédkészség, amihez hozzá tartozik a közvetítés, valamint a nyelvhelyesség és szókincs is), amelyek a nyelvvizsga fő egységeit alkotják. Mindegyik készséggel kapcsolatban kaptunk felkészülési javaslatokat, ötleteket, módszereket. Ezeken kívül megismerhettünk konkrét, ingyenes, elsősorban online csatornákon elérhető felkészülési és gyakorló anyagokat, melyek szabadon felhasználhatók a további egyéni, vagy tanárral történő felkészüléshez.

A közösségi oldalak manapság nagyon népszerűek a fiatalok körében. Erre alapozva az Euroexam elkészítette a saját Facebook oldalát, melyet zárásként Péter be is mutatott nekünk. Ide naprakész információk, vizsgatippek, gyakorlást segítő feladatok kerülnek fel nap mint nap, amit egyre többen igénybe is vesznek az egyéni felkészüléshez. Nagyon jó kezdeményezés az itt található „Nyelvi Fitnesz Tréning” is, melyhez remélem, egyre többen fognak csatlakozni iskolánk tanulói közül is!

További információ az Euroexam vizsgákkal kapcsolatosan a www.euroexam.hu weboldalon található. Itt regisztrálva elérhetőek az “Ingyenes online vizsgafelkészítő tanfolyamok” is, melyek elvégzése nagyban hozzájárul a sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez

Viszkok Tünde angol nyelvtanár, Euroexam vizsgáztató

Vélemény, hozzászólás?

130402munka

Ügy-etlenek

130402ujtemplom

Hiszem, ha látom…