in

Technikás művészet

130403zsada

130403zsadaGyőri Erzsébet, Zsada, képgrafikus “Nézz és láss” című kiállítását láthatják azok a különleges technikájú képalkotások iránt érdeklődők, akik veszik a fáradságot, és elmennek a Tessedik Sámuel Múzeumba. A szombaton megnyílt tárlatot Szuhaj György képzőművész vakrepülése nyitotta meg. Ahogy azt a művész-tanár elmondta, nem tanította, de még csak nem is ismeri a kiállítót. Mivel nem használ internetet -Facebook kilőve-, sőt, nyomógombos telefonja van, még csak utána sem tudott nézni az alkotónak és munkáinak. Az “Ember” című kiállításon futott össze Zsadával először, amikor szerényen odament hozzá, hogy kiállíthatna-e három képet, de ennyi az ismeretség.

Most meg megnyitotta a kiállítását. Magával a sokszorosító grafikával, mint műfajjal, próbálkozott, de nem jött be neki, és mind a mai napig nem tudta eldönteni, hogy a sokszorosító grafika művészet, vagy mesterség. Minden fordítva működik, mint az általa művelt képzőművészeti ágakban. Volt szerencsénk Zsadával szót váltani, mikor a kiállítás bejáratánál levő képet festette. Készségesen elmondott mindent a technikákról, amiket művel, és amiknek valamilyen okból kifolyólag csak érthetetlen neveket adtak, mint pl. hidegtű-, szerigráfiai- és linóleummetszet- és még sok más technikával készültek. A rézkarcot legalább értelmezni lehet, de a mögötte levő művészet tényleg hasonlít egy kicsit az iparos munkához, amihez anyagismeret és még egy negatív látásmód is kell. Szuhaj Györgynek teljesen igaza volt, amikor az ecsetet választotta. Meg a flexet.

Zsada megtanulta a leckét, és felmondta azt, állította ki a bizonyítványt Szuhaj György. Minden technikát, amit megtanult, be is mutatott, olykor erotikát sugárzó képeken. Az eredmény magáért beszél. Simán találnék a kiállított képeknek helyet a falakon otthon, és nem csak azért, mert még csak egy van. Igaz, az szarvasi alkotó ajándéka.

A kiállítás április 30-ig -majdnem- akadálymentesen látogatható a Tessedik Sámuel Múzeum földszinti termében. Érdemes venni a fáradságot, és átverekedni magunkat azon az egy lépcsőn!

Vélemény, hozzászólás?

130403karate

Öt érem az utánpótlásnál is

130404szekely

Országos döntőben a szakközépiskolás informatikusok