in

15 éves a Novinkár

130410novinkar

130410novinkar15 éve jut el a Szarvas és Vidéke hetilap mellékleteként a város lakosságához a Körösmenti hírhozó, a Novinkár, egészen pontosan Novinkár nad Kerešom. Az újság előfizetői és vásárlói havonta egyszer találhatják meg a szlovák nyelvű mellékletet a város első számú hetilapjában, ami a szarvasi szlovákság fontos eszköze anyanyelvük frissentartásához.

Mótyán Tibornak nem volt gyerekszobája. Szerencsére, mert így még Tibikeként állandóan az édesapja műhelyében, ill. édesanyja ügyfelei között téblábolhatott, és hallgathatta a vendégek történeteit szlovákul, és amellett, hogy itta magába a nyelvet, sokat át is mentett az utókornak. Ezekből többet el is mesélt, természetesen szlovákul, amin a közönség nagyobbik, értő része jót derült, mi, többiek pedig udvariasan mosolyogtunk.

A Tessedik Sámuel Múzeumban tartott, eredetileg sajtóbeszélgetésnek tervezett eseményen Szarvas Város Szlovák Önkormányzatának meghívására részt vett a városvezetés, ill. eljött az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Fuzik János is, aki örömét fejezte ki, hogy a Novinkár ezalatt a 15 év alatt igazi folyóirattá nőtte ki magát. Fuzik János megragadta az alkalmat, és gratulált Medvegy Pálné igazgatónak, aki a magyarországi szlovákok közül elsőként kapott magas szlovák állami kitüntetést.

Az ünnepi eseményre mindenki eljött, aki valamilyen módon a 15 év alatt belefolyt a Novinkár szerkesztésébe, az alapítók, a korábbi szerkesztők, de még a nyomdai munkálatokba belefolyók is. Nekik Mótyán Tibor egyenként köszönte meg munkájukat. Az eseményt Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teártum színésznője, ill. a szíház táncosai és a Szarvasi rezesbanda tette ünnepélyesebbé.

Vélemény, hozzászólás?

130410varro

Bemelegítés a költészet napjára

130411minimao

Merjünk kicsik lenni