in

Legkiválóbb a legjobbak közül

130417szie

Kinn végre a tavasz üde fuvallata, benn a teremben a verseny előkészítésének utolsó fázisa. Elegáns végzős hallgatók, majd tekintélyes zsűritagok kukkantanak be. Igen, hamarosan kezdetét veszi a Legkiválóbb óvodapedagógus jelölt kiválasztásának szakmai délutánja. A cím elnyerése nappali tagozatos hallgatók köréből lehetséges, a szükséges feltételrendszert szabályzat rögzíti.

Ünnepi alkalom a hétköznapok sokaságában egy ilyen megmérettetés. Intézményünk 8. alkalommal teremt arra lehetőséget, hogy sok ügyes hallgatónk közül a legjobbak versenyezhessenek e kitüntető címért. Ebben a tanévben négy tehetséges diák szállhat versenybe a szakvezetők ajánlása alapján: Márki Boglárka, Lőrinczi Diána, Palyafári Fruzsina és Tóth Alexandra mutathatja meg a szakma iránti elkötelezettségét, a gyermekek irányában mutatkozó érzékenységét, a pedagógus személyiség bontakozó egyedi vonásait. A díjat odaítélő zsűri tagjai: Hodálik Pál alpolgármester úr és Földesi Zoltán tanácsnok úr Szarvas város képviseletében, Kovács Krisztina, a Pedagógiai Kar főiskolai tanársegéd, Montvajszkiné Bátor Anna, nyugalmazott gyakorlati képzés vezető és Huszár Istvánné, Gyakorlóintézményünk igazgató helyettes asszonya.

A rendezvényt Bíró Gyula igazgató úr nyitotta meg, bevezető gondolataiban megfogalmazta a verseny szakmai jelentőségét, nemes erkölcsi értékét.

A  délután négy fordulós, amelyből egyet már teljesítettek is hallgatóink: Hitvallásom címmel fogalmazták meg gondolataikat a pedagógus hivatásról. A benyújtott pályamunkák számunkra jelezték a verseny színvonalát, hiszen a személyes indíttatás, a nagyfokú alázat mutatta, hogy a lányok a pályára való felkészülés végső szakaszába érkeztek.

Mindannyiunk számára fontos, hogy találjunk olyan példaképet, aki számunkra minta, emberi vonásai, szakmai munkássága alapján. Hallgatóink is választottak a Példaképem képe címet viselő feladványban, hatásosan jelenítették meg azokat az értékeket, amelyeket örök érvényűnek tartanak. Talán nem meglepő, pedagógusokat jelöltek meg korunkból és az elmúlt időkből.

Egy másik témakörben gyakorlati készségeik tárházát villanthatták meg egymás és a zsűri számára: Nevelési helyzetek, pedagógiai élethelyzetek megoldására kellett a mai óvodapedagógiai gyakorlatnak és egyéniségüknek megfelelő válaszokat adni. Hallgatóink ebben a pedagógus, a szülő és természetesen a gyermek szerepében is kreatív megoldásokkal mutatkoztak be.

Ünnepek az óvodában, ez volt az utolsó forduló témája. Hagyományos és zöld jeles napokhoz készítettek forgatókönyvet, amelyben remekül ötvözték az elméletben tanultakat a gyakorlatban kivitelezhető érdekes tevékenységekkel.

A zsűri a szokásokhoz méltóan nehéz helyzetbe került, a kiválóan felkészült hallgatók között árnyalatnyi különbségek mutatkoztak. A személyes értékelés, a pályaorientáció megerősítése után Hodálik Pál alpolgármester úr, a zsűri elnöke mondta ki, a győztes: nevét Márki Boglárka a Legkiválóbb óvodapedagógus jelölt díj tulajdonosa. A díjat a kar diplomaosztó ünnepi tanácsülésén adja át Dr. Lipcsei Imre dékán és Bíró Gyula gyakorlóiskolai igazgató.

Néhány legördülő könnycsepp jelezte, a győztes kirobbanó érzelmeit, Boglárka meghatottan fogadta a gratulációkat. A díjat az ünnepélyes diplomaosztó tanácsülésen veheti majd át.

Kedves Hallgatók! Büszkék vagyunk Önökre, sok sikert kívánunk tanulmányaik befejezéséhez, a pályakezdéshez pedig olyan gyermekeket, kollégákat, akiket a verseny során megálmodtak!

Podani Mihályné
gyakorlati képzés vezető
SZIE ABPK

Vélemény, hozzászólás?

130417szekely

Aranyat érő James Bond teríték

130418zold

Éljünk természetesen!