in

Tanítsuk meg halászni a civileket

130426civil

130426civilA Körös-szögi Civil Fórum Egyesület 2007-ben, Szarvason alakult. Feladata a kistérségben működő civil szervezetek munkájának koordinálása, a közös érdekek képviselete.

Ennek megfelelően sok civil szervezettel tartjuk a kapcsolatot, segítjük működésüket. Megfigyeltük, hogy a tagjaink nehezen birkóznak meg a pályázatírással és az egyesületek működéséhez kapcsolódó adminisztratív feladatokkal, ezért a NEA 2012. évi szakmai kiírásán civil szervezetek tagjainak képzésére nyújtottunk be pályázatot.

A cél, hogy „ne halat adjunk” a civileknek, hanem tanítsuk meg őket „halászni”, a döntéshozók tetszését is elnyerte, így a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület 1.207.000 forintot nyert a program megvalósítására.

A képzésre szóló felhívást nem várt lelkesedés kísérte, 27 szervezetből 46 személy jelentkezett arra, hogy bővítse ismereteit.

Az első modult, -amely a Civil jogi alapismeretek címet viselte-, dr. Bodnár Beáta tartotta, aki a civil jog útvesztőibe próbálta bevezetni a résztvevőket.

Ezt követően Varga Zoltán, a Békés megyei KISOSZ oktatója informatikai alapismeretekre és elektronikus ügyintézésre oktatta a tanulókat. Závogyán Judit a hazai és Európai Uniós pályázati ismeretek, Kozák Imréné pedig pénzügyi, számviteli és ügyviteli ismeretek rejtelmeivel ismertette meg a civileket.

A PR, marketing alapismereteket, önkéntes munka szervezését, Budapestről érkezett vendégoktatók tették színesebbé.

Jó társaságban az idő is gyorsan elrepül. 4 hónap alatt új barátságok szövődtek, közös feladatokra szövetkeztek a tanfolyamon részt vevő civilek.

A képzészáró vizsgára 2013. április 12-én került sor, ahol 28 tanuló adott számot új ismereteiről, és eredményesen tett eleget a tudásszint felmérésnek.

2012. április 18-án ünnepelni gyűltünk össze a Térségi Civil Fejlesztő Központ épületébe. Ünnepeltük a vizsgán elért eredményeket, ugyanakkor többen szomorúságuknak adtak hangot, sokaknak fognak hiányozni a tartalmas péntek délutánok.

A Körös-szögi Civil Fórum Egyesület nevében Hévizi Róbert, a szervezet elnöke gratulált a képzésen részt vevőknek. Ezt követően a projekt vezetője, Mihaleczné Kovács Mária értékelte az elmúlt hónapok munkáját, majd sor került a tanúsítványok átadására.

Az ünnepség zárásaképpen a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola Fuvola tanszakjának tanulói adtak elő egy vidám zeneművet, végezetül pedig megvendégeltük a jelenlévőket.

Vélemény, hozzászólás?

130425vajda

Olvasóversenyen a vajdások

130426foteri

Mi legyen a konzerves dobozzal?