in

Támadnak a vérszívók

130502szunyog

Idén a szokásosnál korábban és nagyobb számban lendültek akcióba a szúnyogok. A szakértő szerint ebben az évben Békésszentandrásnak és Szarvasnak is jóval többet kell költenie az irtásra, ha nem szeretné elriasztani a turistákat.

– Az már bizonyos, hogy idén jóval több szúnyog lesz, mint az előző két esztendőben volt. A tavaszi sok csapadék és a hirtelen jött rendkívüli meleg sajnos nagyon kedvez a vérszívók szaporodásának – mondta megkeresésünkre Betyó János entomológus, szúnyoggyérítési szakértő. A gyulai szakember hosszú évek óta figyeli és felügyeli Békés megye Körös-parti településeinek szúnyoghelyzetét, s ha szükséges, javasolja az önkormányzatoknak a gyérítést.

– Irtásra akkor van szükség, ha az óránkénti szúnyogcsípések száma meghaladja a 30-at. Ez az érték Szarvas és Békésszentandrás térségében április 28-án már elérte a 70-et, ezért mindenképpen szükségessé vált a vérszívók irtása – mondta a szakember.

Szarvason, amint azt a város lakói tapasztalhatták, április 30-án már fel is szállt a repülő. A légi kémiai irtást 430 hektáron, a földi kémiai (melegködös) irtást 230 hektáron végezték el. Fábri Gerda Gabriellától, a polgármesteri hivatal hatósági osztályának munkatársától megtudtuk, hogy tavaly 3,5 millió forintot költött szúnyogirtásra a város. Idén azonban ez az összeg valószínűleg jóval magasabb lesz, mivel a szakértő előzetes jelzése szerint a tavalyi három irtás helyett legalább ötre lesz szükség.

Békésszentandráson is mélyen a zsebébe kell nyúlnia az önkormányzatnak, s ahogyan azt Virág Sándor, a polgármesteri hivatal illetékes munkatársa elmondta, feltétlenül meg is teszik ezt.

-Településünkön kilenc üdülőövezetben összesen csaknem 1500 üdülőingatlan van. Nem spórolhatunk a szúnyogirtáson, mert az negatív hatással lenne az idegenforgalomra hangsúlyozta Virág Sándor. Hozzátette: az idei első irtást Betyó János szakértő javaslatára ma este végzik el. A légi kémiai irtás 230 hektárt, a földi kémiai irtás 150 hektárt érint.

A tényekhez hozzátartozik, hogy a szúnyogirtáshoz pályázati támogatást is lehet nyerni a Magyar Turizmus Zrt. keretéből. A megye tizenegy vízparti települését tömörítő Körös-völgyi Települések Regionális Szervezete Gyomaendrőd gesztorságával minden évben be is nyújtja a pályázatot, de egyre kevesebb támogatást kapnak. Tavaly ez már a költségek alig 1-2 százalékát fedezte.


Csípésszámlálás

A szúnyogcsípéseket igen egyszerű módon számolják. A szakértő által megbízott emberek (természetesen fizetségért) a lehető legkevesebb ruhában leülnek egy, a szúnyogok által kedvelt helyre, s ott egy órán át hagyják, hogy csípjék őket a vérszívók. Közben természetesen számolják, mennyi csípés éri őket. Ha harmincnál több, akkor a szakértő javasolja az irtást.

Vélemény, hozzászólás?

Tinisztár kerestetik!

130503belvaros

Minden út az Ótemplomba vezet