in , ,

Póráz kell az ebeknek

130507kutya

Alapvető szabály, hogy kutyát csak pórázon lehet közterületre vinni. Sőt, ha tömegközlekedési eszközre szállunk vele, akkor szájkosarat is tennünk kell rá. A játszótér pedig tiltott terület az ebek számára. (A macskák bezzeg odapiszkolnak, de hát ember legyen a talpán, aki a cicáknak parancsolni tud.)

– Idén eddig mindössze egyetlen bejelentés érkezett hozzám szabálytalan kutyasétáltatással kapcsolatban. Valaki a Székely Mihály téri játszótérre engedte be az ebet, márpedig ezt nem szabad tenni – mondta megkeresésünkre Blaskó Péter, a szarvasi polgármesteri hivatal közterület-felügyelője.  Hozzátette: gyakori probléma, hogy a gondatlan gazdák nem kötik pórázra a kutyájukat, amikor kiállnak az utcára az autójukkal. A nyitott nagykapun a négylábúak – megörülve a szabadságnak -, sokszor nagyon gyors iramban futnak ki az utcára.

– Ilyenkor akaratlanul is nekirohanhatnak egy biciklisnek, felboríthatják és komoly balesetet okozhatnak. Ha pedig egy kocsinak szaladnak neki, akkor az autóban akár több százezer forintos kár is keletkezhet, s természetesen a kutya is megsérülhet – mondta a közterület-felügyelő.

Ami pedig az utcákon gyakran látható kutyapiszkot illeti, ezzel kapcsolatban Blaskó Péter leszögezte: annak eltakarítása a kutyasétáltató személy kötelessége. Sajnos ez az esetek jelentős részében nem történik meg. A közterület-felügyelő azonban nem lehet ott minden ilyen esetnél, így rendszerint nem derül fény a szabálytalankodók kilétére.

Blaskó Pétertől megtudtuk: az, hogy mostanában kevesebb kóbor kutyát látunk az utcákon, nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban kevesebb is van belőlük. Egyszerűen arról van szó, hogy a kóbor kutyák tavasztól őszig a külterületekre húzódnak, mert ott találnak maguknak ennivalót. Ezzel veszélyeztethetik a vadállományt. Télen inkább behúzódnak a városba, itt keresnek élelmet.

Vélemény, hozzászólás?

130506tanc

Ma van a Táncház napja

A napközis konyha felújítását tervezi a csabacsűdi önkormányzat